“Βουλγαρικό πρόβλημα” για τα Σκόπια ακόμα και στη Eurovision (vid.)

“Βουλγαρικό πρόβλημα” για τα Σκόπια ακόμα και στη Eurovision (vid.)

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αποχώρησης της “Βόρειας Μακεδονίας” από τον διαγωνισμό της Eurovision 2021 καθώς έχουν προκύψει αντιδράσεις για τον καλλιτέχνη Βασίλ Γκαρβανλίεφ, ο οποίος επελέγη για την εκπροσώπησή της, αλλά έλκει καταγωγή και από τη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της χώρας στο Twitter την Τρίτη (16/03), έχει συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει αν το επιλεγόμενο τραγούδι αλλά και ο καλλιτέχνης πληρούν τις προδιαγραφές μιας και έχει προκληθεί θύελλα αντιδράσεων στα Σκόπια.

Χαρακτηριστικά, στη διαδικτυακή ανάρτηση που υπογράφεται από την επικεφαλής της αποστολής της Βόρειας Μακεδονίας στη Eurovision, Μέρι Πόποβα, αναφέρεται: «Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας (MRT) έχει συστήσει εσωτερική επιτροπή για να επεξεργαστεί και για να αναλύσει όλες τις πτυχές των δημόσιων αντιδράσεων σχετικά με τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα λάβει υπόψη τις υποχρεώσεις της συμμετέχουσας χώρας, αλλά και του ενεργού μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων (EBU), όπου το MRT είναι καίριας σημασίας τμήμα της ένωσης δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων. Το κοινό θα ενημερωθεί για την οριστική απόφαση του MRT».

​Ειδικότερα, όλα άρχισαν με την προβολή του βίντεο κλιπ για το τραγούδι «Here I Stand» στο οποίο απεικονίζεται ένα τρίπτυχο πινάκων σε λευκό, πράσινο και κόκκινο χρώμα, τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο που θύμιζε έντονα τη βουλγαρική σημαία και επισημαίνεται ότι τα Σκόπια και η Σόφια έχουν έντονες ιστορικές διαφορές. ​Στη συνέχεια, το επίμαχο πλάνο αφαιρέθηκε από την επίσημη εκδοχή του τραγουδιού που αναρτήθηκε στο κανάλι της Eurovision στο YouTube. Ωστόσο, έγινε εκστρατεία συλλογής υπογραφών στα Σκόπια κατά του καλλιτέχνη και γι’ αυτό η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της χώρας προέβη στη σύσταση ειδικής επιτροπής, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο απόσυρσης από τον διαγωνισμό.

Από την πλευρά του, ο Βασίλ Γκαρβανλίεφ σε σχετική δημοσίευσή του στο Instagram υποστήριξε: «Θέλω να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να ευχαριστήσω την Ευρώπη και τον κόσμο για την εκπληκτική απόκριση, τις αντιδράσεις, τα μηνύματα, την αγάπη και την υποστήριξη. Δυστυχώς, αυτό το περασμένο Σαββατοκύριακο τα πράγματα πήραν μια διαφορετική κατεύθυνση στην όμορφη Βόρεια Μακεδονία μου και έπρεπε να αφαιρέσουμε και να ανεβάσουμε ξανά το βίντεο λόγω εσφαλμένης ερμηνείας ενός τρίπτυχου έργου τέχνης στον τοίχο. Είμαι πρεσβευτής μουσικής και στη μουσική δεν υπάρχει θρησκεία, πολιτική, προσανατολισμός, φυλή ή χρώμα. Δεν είχα απολύτως καμία πρόθεση να πληγώσω κανέναν. Ακριβώς το αντίθετο! Είμαι τόσο υπερήφανος γι’ αυτό το έργο που όχι μόνο με ενσαρκώνει, αλλά και τη χώρα μου και τον πολιτισμό μου, τους μουσικούς και τους καλλιτέχνες που εμφανίζονται στην γκαλερί».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι