“Ξαναχτύπησε” υπέρ της Τουρκίας η εκλεκτή της Μογκερίνι αλλά ίσως και του Μπορέλ

“Ξαναχτύπησε” υπέρ της Τουρκίας η εκλεκτή της Μογκερίνι αλλά ίσως και του Μπορέλ

H Κομισιόν έχει λάβει αποστάσεις από την Ιταλίδα Νάταλι Τότσι, λέγοντας ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις ως πρόεδρος ενός ιταλικού ινστιτούτου, όμως αν και την διόρισε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως σύμβουλο η -μάλλον πολύ καλή της φίλη- Φεντερίκα Μογκερίνι, η Τότσι τυπικά παραμένει σύμβουλος του Μπορέλ. Εξακολουθεί δηλαδή να έχει μια ιδιότητα στην Κομισιόν.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση μιας “δεξαμενής σκέψης” στις Βρυξέλλες, εξέφρασε τη διαφωνία της με την πολιτική των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία.

«Ξεχάστε τις κυρώσεις! Δεν είναι αυτός ο τρόπος για να ασκηθεί επιρροή στην Τουρκία», είπε και πρόσθεσε ότι θα εκπλαγεί ιδιαιτέρως αν υπάρξει πολιτική συμφωνία για κάτι τέτοιο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Η Νάταλι Τότσι είχε προκαλέσει σάλο πριν από περίπου ένα μήνα, όταν, σε tweet της, είχε ουσιαστικά εξισώσει τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας με τις κινήσεις της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας τις πολιτικές και των δύο πλευρών ως «μαγκιές» (μάτσο).

Το φρέσκο φάουλ σημειώθηκε σε διαδικτυακή συζήτηση διοργανωμένη από το γραφείο Βρυξελλών του German Marshall Fund of the United States,

Η διευθύντρια του ιταλικού ινστιτούτου IAI είπε χαρακτηριστικά:

«Ειναι επικίνδυνη η ψευδαίσθηση της Ελλάδας και της Κύπρου ότι υπάρχει ένας μεγάλος αδελφός εκεί έξω – είτε είναι οι ΗΠΑ, είτε η Γαλλία, είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση – που θα παρέμβει και θα υπερασπιστεί τα ελληνικά και τα κυπριακά συμφέροντα. Αυτή η ψευδαίσθηση είναι που αποτρέπει τις χώρες αυτές από τη συνειδητοποίηση ότι η μόνη λύση που μπορεί να προκύψει είναι μεταξύ των μερών που εμπλέκονται. Πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα πραγματικό reset των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας, μέσω του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης, τον οποίο αρνείται η Ε.Ε.», είπε η Ιταλίδα, που για δεύτερη φορά προωθεί την διπλωματική αποδοχή της Τουρκίας, θεωρώντας κάθε κύρωση ή έστω μέτρο, ως… αποξένωση ενός σημαντικού παράγοντα.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι