Ἐρευνα: Ο Έλληνας ειναι πιο θυμωμένος, αλλά πιο αλτρουιστής

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα διεθνούς έρευνας για τα συναισθήματα στην ἑποχή του κορονοϊού (Μελέτη COH-FIT),  που εκτιμά με ερωτηματολόγια τα επίπεδα στρες, μοναξιάς, θυμού αλλά και συμπεριφορών αλληλεγγύης ή θετικών διεξόδων σε 147 χώρες, οι Έλληνες φαίνεται πως βίωσαν διπλάσια ή και τριπλάσια επίπεδα στρες και θυμού, αλλά και έως τριπλάσια θετικά συναισθήματα αλληλεγγύης σε σύγκριση με τους άλλους λαούς.

Στην έρευνα έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής 109.576 άτομα από όλο τον κόσμο (7.134 Έλληνες). Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα η αύξηση των αρνητικών αλλά και θετικών αντιδράσεων παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των ενηλίκων που μελετήθηκαν (νεαροί ενήλικες: 18-39 ετών, άτομα μέσης ηλικίας:40-64 ετών, ηλικιωμένοι +65 έτη αλλά και 40 παιδιά). Το άγχος ήταν λίγο πιο έντονο στους ηλικιωμένους.

Ενώ όμως φαίνεται πως οι Έλληνες είναι πολύ πιο αγχωμένοι και θυμωμένοι από άλλους λαούς (συγκεκριμένα τα 2/3 των συμμετεχόντων νιώθουν πολύ άγχος και θυμό), παράλληλα από τις απαντήσεις προκύπτει ότι είναι και σε πολύ υψηλό ποσοστό πιο συνεργάσιμοι κοινωνικά και πιο αλτρουιστές. Συγκεκριμένα νιώθουν διπλάσια έως τριπλάσια μοναξιά, θυμό και στρες από πολλές άλλες χώρες, αλλά επιδεικνύουν και διπλάσια έως τριπλάσια κοινωνική συμπεριφορά και αλληλεγγύη. Το ίδιο (διπλάσια θετικά) παρατηρήθηκε σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες της χώρας, με λίγο πιο αυξημένη την κοινωνική θετικότητα στους ηλικιωμένους.

Εμείς και οι υπόλοιποι

Στις άλλες χώρες δεν παρατηρήθηκαν οι θετικές συμπεριφορές ή η θετική και αλτρουϊστική στάση που καταγράφηκε ερευνητικά στην Ελλάδα. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης από άλλες 29 χώρες που μετείχαν δείχνουν μια σημαντική αύξηση των επιπέδων του στρες, της μοναξιάς και του θυμού, καθώς και της κοινωνικά επωφελούς συμπεριφοράς. Η σημαντική αύξηση των επιπέδων των αρνητικών ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων κυμαινόταν περίπου από το 1/5 ως το 1/3 των συμμετεχόντων ενώ στην Ελλάδα φτάνει στα 2/3.

Σε χώρες όπως η Αυστραλία, το Ιράν, το Μπαγκλαντές, η Χιλή, η Βραζιλία, η Κολομβία, η Ρουμανία και η Νότια Αφρική η αύξηση των επιπέδων του στρες φτάνει στο 2/5 έως 1/2 όσων συμμετείχαν. Σημαντική αύξηση των επιπέδων θυμού βρέθηκε στα 2/5 των συμμετεχόντων στο Μπαγκλαντές, Νότια Αφρική και Βραζιλία.

Σε αρκετές χώρες η επιβάρυνση σε αρνητικά συναισθήματα ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες (π.χ. Ιταλία, Ουγγαρία, Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιράν, Νότια Αφρική, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ουρουγουάη κλπ) ενώ στην Ελλάδα ήταν ίδια και στα δύο φύλα.

Η βελτίωση της αλτρουιστικής συμπεριφοράς ήταν εμφανής περίπου στο 1/5 ως το 1/3 όσων συμμετείχαν, αν και υπήρχαν χώρες με πολύ χαμηλά ποσοστά βελτίωσης αυτής της συμπεριφοράς (1/10 σε Αυστραλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιαπωνία) και κάποιες με υψηλότερα (2/5 σε Χιλή, Κολομβία και Μπαγκλαντές). Στην Ελλάδα όπως προαναφέρεται έφτανε στα 2/3.

Η «Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων» (Μελέτη COH-FIT) είναι μία μεγάλη, διεθνής μελέτη για το γενικό πληθυσμό όλων των χωρών που πλήττονται από την πανδημία COVID-19. Το ερευνητικό αυτό εγχείρημα προωθείται στην Ελλάδα, από την Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με πάνω από 200 ερευνητές σε ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια τουλάχιστον 40 χωρών ανά την υφήλιο και υπό την αιγίδα μεγάλου αριθμού εθνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών. Δυστυχώς πιο λεπτομερείς αναφορές για συγκεκριμένες χώρες δεν βρήκαμε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι