Ρωσία: Αναχαιτίσαμε γαλλικά μαχητικά στην Μαύρη Θάλασσα

Oι πύραυλοι Meteor αλλάζουν τα δεδομένα στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Ανησυχία προκαλεί η δραστηριότητα των γαλλικών μαχητικών στον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα) καθώς ο Γάλλος πρόεδρος θεωρεί ότι η ανάμιξη κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό ζήτημα είναι θεμιτή. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως ένα μαχητικό Su-27 απογειώθηκε νωρίτερα σήμερα για να αναχαιτίσει δύο μαχητικά αεροσκάφη της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος AWACS πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και τα δύο ήταν μαχητικά Rafale, τα οποία εν συνεχεία άλλαξαν κατεύθυνση και αποχώρησαν από την περιοχή. Τους τελευταίους μήνες έχουν αναφερθεί αρκετές εμπλοκές μεταξύ ρωσικών και δυτικών αεροσκαφών πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική, όμως μετά τις ρωσικές αντιδράσεις στις δηλώσεις Μακρόν και στις συνομιλίες Γερμανών στρατιωτικών που ήρθαν στη δημοσιότητα, οι εμπλοκές αυτές μπορεί να πάρουν πλέον άλλη διάσταση.

Η Ρωσία θεωρεί ότι ο Μακρόν χρησιμοποιεί το ουκρανικό ζήτημα για εσωτερική κατανάλωση, δηλαδή για  δικούς του προεκλογικούς λόγους, εντούτοις το Κρεμλίνο έχει σχολιάσει ότι «το να προκαλέσεις τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να εκλεγείς πρόεδρος». Έχει δε ξεκαθαρίσει ότι έστω και διμερής συμφωνία κράτους- μέλους του ΝΑΤΟ για στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία, θα θεωρείτο ενέργεια του ΝΑΤΟ.

Η συνεχιζόμενη παρουσία δυτικών και όχι μόνον γαλλικών αεροσκαφών στην ευαίσθητη περιοχή συνδέεται πλέον από τους Ρώσους και με την συνομιλία Γερμανών στρατιωτικών η οποία  υποκλάπηκε και αποκαλύφθηκε από ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Σε αυτήν ακούγονται στρατηγοί να συζητούν πώς θα παρακάμψουν την απόφαση του Καγκελάριου της χώρας τους να μην στείλει εκπαιδευτές και πυραύλους Taurus στην Ουκρανία. Ο Σολτς το απέκλεισε και σήμερα οριστικά, λέγοντας ότι για να σταλούν οι πύραυλοι, θα έπρεπε να μεταβούν στην Ουκρανία και Γερμανοί τεχνικοί, κάτι που θα σήμαινε εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο. Οι Βρετανοί έχουν ήδη στείλει από καιρό εκπαιδευτές στην Ουκρανία, όμως αντέδρασαν στην γαλλική πρόταση για διμερείς συμφωνίες μελών του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία και παρουσία δυτικού στρατού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι