Ρωσία: Η γερμανική έρευνα κλείνει χωρίς να ταυτοποιούνται οι υπαίτιοι για τον Nord Stream

Ρωσία: Η γερμανική έρευνα κλείνει χωρίς να ταυτοποιούνται οι υπαίτιοι για τον Nord Stream

Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε στη Γερμανία σχετικά με την έρευνά της για τις εκρήξεις που έπληξαν τους αγωγούς αερίου Nord Stream το 2022, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Οι ρωσικές αρχές εκτιμούν ότι η έρευνα γίνεται ώστε οι πραγματικοί υπαίτιοι να μην κατονομαστούν ποτέ.

Προ εβδομάδας ο πρώην επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών είπε σε συνέντευξή του ότι το σαμποτάζ σχεδιάστηκε από την Πολωνία και την Ουκρανία, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την Πολωνία. Προ 3 ημερών έγινε γνωστό, όμως, και ότι οι Γερμανοί εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για τρεις ουκρανους δύτες ως υπόπτους για τη δολιοφθορά και ζήτησαν προ διμήνου από την Πολωνία να συλλάβει τον έναν εξ αυτών, που ζούσε στη Βαρσοβία. Ομως αυτός διέφυγε πριν από 20 ημέρες στην Ουκρανία, καθώς οι Πολωνοί δεν τον συνέλαβαν με τη δικαιολογία ότι η Γερμανία δεν τον είχε εντάξει στη λίστα καταζητουμένων.

Ο Όλεγκ Τιάμπκιν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε στο RiaNovosti τα εξής: «Έχουμε εγείρει το θέμα η Γερμανία και άλλες επηρεαζόμενες χώρες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των αντιτρομοκρατικών συνθηκών που έχουν θεσπιστεί από τον ΟΗΕ. Έχουμε κάνει επίσημα σχετικά αιτήματα για το θέμα αυτό και διμερώς. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης διαδίδουν πληροφορίες ότι όσοι εμπλέκονται στην ανατίναξη αγωγών φυσικού αερίου δεν συνδέονται με κανένα κράτος. H γερμανική έρευνα θα τελειώσει χωρίς να ταυτοποιηθούν οι πραγματικοί ένοχοι και ουσιαστικά “κλείνει το θέμα” για τη Δύση».

Η Ρωσία έχει πει κατ΄επανάληψη πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, που το αρνούνται. Οι εφημερίδες The New York Times, The Washington Post και Wall Street Journal ανέφεραν πως πίσω από το σαμποτάζ ήταν η Ουκρανία. Οι γερμανικές αρχές στις έρευνές τους αναφέρονται μόνον σε Ουκρανούς δύτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, RiaNovosti

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι