Επιβεβαιώνει η Μόσχα τον θάνατο του Πριγκόζιν – Δήλωση Μπάιντεν (video)

Γιατί αποχωρούν οι μισθοφόροι της Wagner από το Μπαχμούτ

Ένα πραγματικό θρίλερ εξελίσσεται με το αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε στη Μόσχα το απόγευμα της Τετάρτης. Η ρωσική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ρωσικών και διεθνών ΜΜΕ ότι ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγός της μισθοφορικής παραστρατιωτικής οργάνωσης επέβαινε στο ιδιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη κοντά στη Μόσχα, από κοινού με το νούμερο δύο της οργάνωσης, Ντμίτρι Ούτκιν.

«Ο επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ, ήρωας της Ρωσίας, ένας αληθινός πατριώτης, ο Γεβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν, σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα ενεργειών προδοτών στη Ρωσία», αναφέρει ανάρτηση του “Grey Zone”, λογαριασμού στην πλατφόρμα Telegram ο οποίος πρόσκειται στη Wagner και δημοσίευε κατά καιρούς βιντεοσκοπημένα μηνύματα του αρχηγού της εταιρίας μισθοφόρων. «Ακόμη και στην κόλαση θα είναι ο καλύτερος! Ζήτω η Ρωσία!», καταλήγει η σχετική ανάρτηση που συνοδεύεται από φωτογραφία του Γεβγκένι Πριγκόζιν. Το αεροσκάφος Embraer συνετρίβη στην περιοχή Τβερ, ενώ πετούσε μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης.

Αρχικά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, μετέδωσε πως ο αρχηγός της μισθοφορικής ομάδας, βρισκόταν στην λίστα των επιβατών, δίχως ωστόσο να επιβεβαιώνονταν αν ο ίδιος είχε όντως επιβιβαστεί. Την είδηση περί θανάτου του μετέδιδαν ολοένα και περισσότερα διεθνή πρακτορεία. Ο ισχυρός άνδρας της Wagner ήρθε σε ρήξη με την Μόσχα και τον πρόεδρο Πούτιν, έπειτα από την προ δύο μηνών αποτυχημένη ανταρσία του.

Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα με προορισμό την Αγία Πετρούπολη. Σ’ αυτό επέβαιναν 7 επιβάτες και τρία μέλη πληρώματος. Στο Διαδίκτυο κυκλοφορουν διάφορα βίντεο που φέρεται να δείχνουν την περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, που ελέγχονται για την αυθεντικότητα τους.

Το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ανέφερε αρχικά μέσω Telegram: «Ένα ιδιωτικό αεροσκάφος Embraer Legacy που ταξίδευε από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη συνετρίβη κοντά στο χωριό Kuzhenkino στην περιοχή Tver. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 10 άτομα, μεταξύ των οποίων 3 μέλη του πληρώματος. Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, όλοι οι επιβαίνοντες πέθαναν». Όπως προαναφέραμε, η ρωσική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε μετέπειτα πως επέβαιναν ο Πριγκόζιν και ο Ούτκιν στο αεροσκάφος.

Δήλωση Μπάιντεν

O Τζο Μπάιντεν, αφότου ενημερώθηκε σχετικά με την αναφορά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι ο επικεφαλής των μισθοφόρων της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν είναι νεκρός δήλωσε «ότι δεν εκπλήσσεται». Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αρκετές λεπτομέρειες για το περιστατικό, ωστόσο δεν εκπλήσσεται από την είδηση. Οπως αναφέρει το Reuters, ο Μπάιντεν είπε μεταξύ άλλων «Ελάχιστα συμβαίνουν στη Ρωσία χωρίς ο Πούτιν να δώσει την συγκατάθεση του».

«Ο Θεός μόνο ξέρει τι θα κάνει. Δεν ξέρουμε πού βρίσκεται και ποια είναι η σχέση του με τον Πούτιν. Αν ήμουν στη θέση του θα πρόσεχα τι τρώω, θα κοιτούσα καλά το μενού». Παράλληλα προέβλεψε ότι κάποια στιγμή ο Πούτιν θα αποφασίσει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας και θα σταματήσει να πολεμάει. «Έχει ήδη χάσει τον πόλεμο», ανέφερε.

Η εμφάνιση στην Αφρική

Προηγουμένως ο Πριγκόζιν είχε εμφανιστεί κάπου στην Αφρική και μάλιστα με στρατιωτική περιβολή και αυτόματο όπλο στο χέρι και καλούσε μέσω του μηνύματος που έστειλε με video «για μία Ρωσία ακόμη μεγαλύτερη σε όλες τις ηπείρους και την Αφρική ακόμη πιο ελεύθερη».

Πίσω, στο βάθος, διακρίνοταν ένα φορτηγό και δύο άλλοι άνδρες με στολές παραλλαγής. Ο Πριγκόζιν περιέγραφε τις συνθήκες εκεί, λέγοντας ότι «η θερμοκρασία είναι 50 βαθμοί Κελσίου» και ότι «η Wagner διεξάγει επιχειρήσεις αναγνώρισης και έρευνας» (χωρίς να αναφέρει που και για λογαριασμό ποιων). Ο Πριγκόζιν είχε προχωρήσει σε διάγγελμα για τους αφρικανικούς λαούς.

«Δικαιοσύνη και ευτυχία για τους αφρικανικούς λαούς. Ας κάνουμε την Αφρική εφιάλτη για το ISIS, την Αλ Κάιντα και άλλους κακοποιούς. Τώρα, προσλαμβάνουν πραγματικούς bogatyrs (αρχαίους Σλάβους πολεμιστές) εδώ και εμείς συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε τα καθήκοντα που μας ανατέθηκαν και υποσχεθήκαμε να εκπληρώσουμε».

Το πιθανότερο ήταν το βίντεο να γυρίστηκε κάπου στη Δυτική Αφρική, σε κάποια από τις χώρες όπου η Wagner έχει συμβόλαια συνεργασίας, (Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία) ή σε κάποια γειτονική χώρα, αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για νέα συμβόλαια της εταιρείας. Έχει επίσης παρουσία στη Λιβύη, αλλά το ενδεχόμενο να έχει πάει εκεί δεν θεωρείται το πιθανότερο. Παρουσία έχει και στο Σουδάν, όπου οι δύο αντίπαλοι στρατηγοί Μπουρχάν και Ντάγκλο, έχουν ανοίξει νέο εμφύλιο.

Αναφορά στο Νίγηρα

Η ειδική αναφορά που έλανε στο πρόσφατο πραξικόπημα του Νίγηρα, κάνει τα μεγάλα διεθνή μέσα να εικάζουν μήπως είχε προσκληθεί από τους πραξικοπηματίες να προσφέρει τις υπηρεσίες του, εάν η Ένωση ECOWAS των χωρών της Δυτικής Αφρικής προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση:

«Αυτό που συνέβη στον Νίγηρα ζυμώνεται εδώ και χρόνια. Οι πρώην αποικιοκράτες προσπαθούν να κρατήσουν τους λαούς των αφρικανικών χωρών υπό έλεγχο. Προκειμένου να τους κρατήσουν υπό έλεγχο, οι πρώην αποικιοκράτες γεμίζουν τις χώρες με τρομοκράτες και διάφορες ομάδες ληστών, δημιουργώντας έτσι μια κολοσσιαία κρίση ασφάλειας.

»Ο πληθυσμός υποφέρει. Και αυτός είναι ο λόγος της αγάπης για την PMC Wagner στην Αφρική. Αυτή είναι η αντιμετώπιση της PMC Wagner. Χίλιοι στρατιώτες της PMC Wagner είναι σε θέση να επιβάλλουν την τάξη και να καταστρέψουν τους τρομοκράτες, εμποδίζοντάς τους να βλάψουν τον ειρηνικό πληθυσμό».

Τον περασμένο μήνα Πριγκόζιν εθεάθη στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη, όπου συναντήθηκε με Αφρικανούς αξιωματούχους στο περιθώριο των εργασιών, κάτι που παρέπεμπε σε εξομάλυνση των σχέσεων με το Κρεμλίνο και τον πρόεδρο Πούτιν. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι δυνάμεις της Wagner συμμετείχαν στην κατάληψη των ανατολικών πόλεων Σολεντάρ και Μπαχμούτ. Στη συνέχεια, ο Πριγκόζιν άρχισε να επιτίθεται στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία με αποκορύφωμα την εξέγερση κατά του Κρεμλίνου, τον Ιούνιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι