Ρουμανίας-εκλογές: Νικητές οι Σοσιαλδημοκράτες της μέχρι τώρα αντιπολίτευσης

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (PSD) στη Ρουμανία κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, στη χώρα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα παράλληλης καταμέτρησης από ανεξάρτητη πλατφόρμα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, έπειτα από ένα κύμα δυσαρέσκειας μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης μειοψηφίας των Φιλελευθέρων για δημοσιονομική πειθαρχία.

Η παράλληλη καταμέτρηση που έγινε από την πλατφόρμα “Code for Romania” έδειξε ότι οι αριστεροί Σοσιαλδημοκράτες εξασφάλισαν το 29,7% των ψήφων και οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού Λούντοβιτς Όρμπαν το 25,57% με καταμετρημένο σχεδόν το 96% των ψήφων. Στην καταμέτρηση αυτή δεν περιλαμβάνονται περίπου 265.000 ψήφοι της διασποράς. Η κεντρώα συμμαχία USR-Plus, πιθανός εταίρος σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους, εξασφάλισε 15,5% των ψήφων. Το επόμενο κοινοβούλιο δείχνει ότι θα έχει μόνον πέντε κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ούγγρων της Ρουμανίας (UDMR) και της νέας Συμμαχίας για την Ένωση των Ρουμάνων, μιας υπερεθνικιστικής πολιτικής συμμαχίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι