Σε εξέλιξη οι εκλογές στη Σερβία

Σε εξέλιξη οι εκλογές στη Σερβία

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Σερβία, όπου 6,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν σε 8.273 εκλογικά τμήματα για να εκλέξουν 250 βουλευτές

Οι κάλπες στη Βουλγαρία άνοιξαν στις 7:00 η ώρα το πρωί και θα κλείσουν στις 8:00 το βράδυ για τις εθνικές βουλευτικές εκλογές, αλλά και για το τοπικό κοινοβούλιο τς Βοϊβοδίνας και τις αυτοδιοικητικές σε 65 δήμους.

Στη Βοϊβοδίνα ζουν περίπου 2 εκατ. πολίτες, από τους οποίους οι 1.400.000 είναι Σέρβοι και οι 600.000 ανήκουν σε πολλές εθνότητες, με μεγαλύτερη την ουγγρική κοινότητα εξ 150.000 μελών. Από τις 20 Ιουνίου 2016 πρόεδρος της κυβέρνησης της Βοϊβοδίνας είναι ο Ιγκόρ Mίροβιτς (Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα), ενώ πρόεδρος της επαρχιακής Συνέλευσης ο Μόμο Τσολάκοβιτς -ο τελευταίος, από τις 6 Νοεμβρίου 2023, καθώς αντικατέστησε τον αποβιώσαντα Ιστβάν Πάστορ (Συμμαχία των Ούγγρων της Βοϊβοδίνας).

Την εκλογική διαδικασία παρακολουθούν 5110 παρατηρητές ΜΚΟ από την Σερβία και 477 ξένοι παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), το Συμβούλιο της Ευρώπης, την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρεσβείες και ΜΚΟ από το εξωτερικό. Για το κοινοβούλιο της Σερβίας την ψήφο των πολιτών διεκδικούν 18 κόμματα και πολιτικοί συνδυασμοί.

Φαβορί για την νίκη θεωρείται το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) το οποίο βρίσκεται την εξουσία από το 2012. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αν και δεν είναι – από τον Μάιο του 2023 – πρόεδρος του κόμματος αυτού, ούτε υποψήφιος, τέθηκε επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας. Στην λίστα των υποψηφίων το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα εμφανίζεται με το όνομα «Αλεξάνταρ Βούτσιτς – Η Σερβία δεν πρέπει να σταματήσει».

Την απόλυτη κυριαρχία του σερβικού Προοδευτικού Κόμματος και του Αλεξάνταρ Βούτσιτς μπορεί να απειλήσει το μπλοκ των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων που κατεβαίνουν στις εκλογές με τον συνδυασμό «Η Σερβία ενάντια στην βία». Τα κόμματα αυτά συσπειρώθηκαν μετά τις δύο μαζικές δολοφονίες που συνέβησαν στις αρχές Μαΐου σε δημοτικό σχολείο του Βελιγραδίου και σε δύο χωριά κοντά στην πρωτεύουσα.

Στην νέα Bουλή θα βρεθεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) του υπουργού Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς το οποίο συγκυβερνά με το κόμμα του Βούτσιτς από το 2012. Οι συνασπισμοί «Εθνική Συσπείρωση» και «Ελπίδα» που συνθέτουν εθνικιστικά και φιλορωσικά κόμματα αναμένεται επίσης να εκπροσωπηθούν στο κοινοβούλιο της Σερβίας.

Στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση η αντιπολίτευση έχει μεγάλες πιθανότητες να πάρει τον δήμο του Βελιγραδίου. Η ανάληψη της εξουσίας ωστόσο θα εξαρτηθεί από τις διεργασίες που θα ακολουθήσουν των εκλογών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση επικράτησαν αλλά δεν μπόρεσαν να εκλέξουν δήμαρχο αφού κάποιοι δημοτικοί τους σύμβουλοι αποσκίρτησαν και υποστήριξαν τον υποψήφιο του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος.

Στις βουλευτικές εκλογές στην Σερβία έχουν δικαίωμα ψήφου και οι Σέρβοι του Κοσσόβου οι οποίοι θα μπορέσουν να ψηφίσουν σε πόλεις της κεντρικής Σερβίας, αφού η κυβέρνηση του ‘Αλμπιν Κούρτι δεν επέτρεψε να ανοίξουν κάλπες στο Κόσσοβο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι