Σε ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός αναφέρονται ισραηλινά ΜΜΕ

Πόλεμος στην Γάζα: Μήπως είδατε την διεθνή κοινότητα; Βενιαμίν Καρακωστάνογλου
epa10947890 Israeli tanks in the northern part of the Gaza Strip, 29 October 2023. More than 7,600 Palestinians and at least 1,300 Israelis have been killed, according to the Israel Defense Forces (IDF) and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Σε τετραήμερη ή πενθήμερη κατάπαυση του πυρός προσανατολιζονται, με αντάλλαγμα 53 ομήρους, κυρίως γυναίκες και παιδιά

Πέντε ημέρες αναμένεται να διαρκέσει η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 παιδιών και 13 γυναικών που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό ανέφερε πολιτική πηγή που επικαλείται η Jerusalem Post, την ώρα που οι συζητήσεις για την εκεχειρία βρίσκονται σε εξέλιξη.

Την ίδια ώρα η Haaretz κάνει λόγο για τετραήμερη κατάπαυση του πυρός, ωστόσο αναφέρει ότι η παύση θα μπορούσε να παραταθεί για απροσδιόριστο αριθμό ημερών, εάν και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε μια παρόμοια αναλογία ανταλλαγής κρατουμένων/ομήρων.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που προκύπτουν από τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων, η οποία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, με τη μεσολάβηση του Κατάρ και τη μεγάλη συμμετοχή των ΗΠΑ, η συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς προβλέπει και απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων (κυρίως γυναίκες και παιδιά).

Το Ισραήλ θα επιτρέψει επιπλέον την είσοδο 300 φορτηγών με βοήθεια την ημέρα στη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο. Παραμένει ασαφές αν η τελική συμφωνία θα περιλαμβάνει καθημερινή εξάωρη παύση των ισραηλινών πτήσεων επιτήρησης πάνω από τη βόρεια Γάζα. Νωρίτερα την Τρίτη, το CNN μετέδωσε ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει να μην πετούν drones για έξι ώρες την ημέρα, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Εν τω μεταξύ οι Παλαιστίνιοι θέτουν ζήτημα για την αντιμετώπιση όσων μελών της Χαμάς συλλαμβάνονται και αντιτίθενται στην καταδίκη τους σε θάνατο. Μαζί τους συμφωνούν και όσοι έχουν συγγενείς ομήρους, γιατί θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση των συγγενών τους. Στο Ισραήλ συζητείται να θεσπιστεί “θανατική ποινή για τους τρομοκράτες”.

Όσον αφορά στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία». Αμερικανός πολιτικός ανέφερε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters, ότι υπάρχει μια προκαταρκτική συμφωνία, αλλά δεν είναι ακόμη οριστική.

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας», τόνισε, προσθέτοντας: «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που χρειάζεται να γίνει, αλλά πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ κοντά». Νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας: «Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι