Σφαγή 136 χωρικών από τον στρατό στη Μπουρκίνα Φάσο (video)

Σφαγή 136 χωρικών από τον στρατό στη Μπουρκίνα Φάσο,

Οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτοικοι και επιζήσαντες κατήγγειλαν πως 136 άμαχοι, ανάμεσά τους 50 γυναίκες και 21 παιδιά, σκοτώθηκαν με φρικτό τρόπο την 20ή Απριλίου στο χωριό Καρμά από μονάδα του στρατού της Μπουρκίνα Φάσο. Το στρατιωτικό καθεστώς της Μπουρκίνα Φάσο καταδίκασε την επίθεση στο χωριό με ανακοίνωση, αλλά χωρίς να δώσει καμία εξήγηση για την σφαγή.

Ο εισαγγελέας στην Ουαϊγκουγιά, της περιοχής όπου έγινε η επίθεση Λαμίν Καμπορέ, δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τη χωροφυλακή πως στο χωριό Καρμά, κοντά στα σύνορα με το Μαλί, «περίπου 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν από άνδρες με στολές των ενόπλων δυνάμεών μας» και πρόσθεσε ότι διενεργείται έρευνα. Ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Σάββατο από κατοίκους και επιζήσαντες ανέφερε πως το χωριό Καρμά περικυκλώθηκε το πρωί της 20ής Απριλίου από βαριά οπλισμένους άνδρες με στολές και διακριτικά του στρατού, που κινούνταν με μοτοσικλέτες, ανοικτά ημιφορτηγά και τεθωρακισμένα οχήματα. «Οι χωρικοί αρχικά χάρηκαν για την άφιξή της, αλλά η χαρά έγινε κομμάτια όταν οι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν», σύμφωνα με την ανακοίνωση, που κάνει λόγο για 136 νεκρούς και 9 τραυματίες.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Collectif contre l’impunité et la stigmatisation des communautés, (CISC) ανέφερε επίσης ότι μέλη της μέτρησαν «136 πτώματα στο Καρμά, ανάμεσά τους 50 γυναίκες και 21 παιδιά συμπεριλαμβανομένων βρεφών που εκτελέστηκαν μαζί με τις μητέρες τους», σε ανακοίνωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο προχθές Παρασκευή. Κι άλλες κοινότητες της περιοχής δέχθηκαν επίσης επιθέσεις την 20ή Απριλίου από τους ένοπλους με στολές και διακριτικά του στρατού, πρόσθεσε η CISC, κάνοντας λόγο για έξι νεκρούς στο χωριό Ντιγκιρί, δύο στο Μενέ και τρεις στον δρόμο ανάμεσα στην Ουαϊγκουγιά και την Μπαργκά.

Μαζική εκτέλεση στην πλατεία

Στο Καρμά «συγκέντρωσαν τους άμαχους κατά δεκάδες και ανά γειτονιά προτού δοθεί «η διαταγή: ‘Σκοτώστε τους όλους’», ανέφερε ο πρόεδρος της CISC, ο Νταουντά Ντιαλό, στον οποίο απονεμήθηκε το 2022 το βραβείο Martin Ennals, το “Νόμπελ” των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η CISC υπενθύμισε πως οι σφαγές των αμάχων διαπράχθηκαν μια εβδομάδα μετά τους θανάτους έξι στρατιωτών και 34 βοηθητικών μελών των ενόπλων δυνάμεων, σε επίθεση φερόμενων ως τζιχαντιστών κοντά στο χωριό Αορεμά, περίπου 15 χιλιόμετρα από την Ουαϊγκουγιά. «Σύμφωνα με όσα είπαν επιζήσαντες, οι δράστες της επίθεσης κατηγόρησαν τους κατοίκους του χωριού Καρμά πως προσέφεραν στέγη σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων», ανέφερε ο Ντιαλό.

Χθες ούτε ο στρατός, ούτε η στρατιωτική κυβέρνηση απάντησαν όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους ζήτησε σχόλιο για τις ανακοινώσεις των κατοίκων και της ΜΚΟ. Στην Μπουρκίνα Φάσο, ειδικά το βόρειο τμήμα της, δρουν από το 2015 οργανώσεις που ορκίζονται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος ή στην Αλ Κάιντα. Οι αναφορές για μάχες και εκτελέσεις είναι συχνές. Οι τζιχαντιστές εξαπλώθηκαν από γειτονικά κράτη, το Μαλί και τον Νίγηρα. Συνολικά, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, πολίτες και στρατιωτικοί, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ έχουν εκτοπιστεί περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι