Σιγή στα τουρκικά ΜΜΕ για την επίθεση σε καθολική εκκλησία στην Πόλη

Σιγή στα τουρκικά ΜΜΕ για την επίθεση σε καθολική εκκλησία στην Πόλη

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ενρογάν, επικοινώνησε με τον ιερέα της καθολικής εκκλησίας Σάντα Μαρία στην Κωνσταντινούπολη, όπου νωρίτερα σημειώθηκε επίθεση από δύο ενόπλους με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο.

Ελάχιστες πληροφορίες έχουν γίνει γνωστές όμως, διότι αμέσως μετά το συμβάν δόθηκε εντολή να μην δημοσιεύονται σχετικές ειδήσεις, κάτι που δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο στην Τουρκία όταν σημειώνονται επιθέσεις, καθώς η κυβέρνηση κρίνει ότι η δημοσίευση λεπτομερειών μπορεί να δυσχεράνει τις έρευνες ή τουλάχιστον αυτή είναι η επίσημη άποψη για την “σιγή ασυρμάτου”.

Σύμφωνα με ανάρτηση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιερέα της ιταλικής καθολικής εκκλησίας Αντόν Μπουλάι, και με τον γενικό πρόξενο της Πολωνίας στην Κωνσταντινούπολη Βιτόλντ Λέσνιακ, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται εκείνη την ώρα εκείνη στον ναό.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε μέσα από το προεδρικό αεροσκάφος, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τις ευχές του για περαστικά σε όλη την ρωμαιοκαθολική κοινότητα, και δήλωσε ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη των δραστών το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ ο Τούρκος πρόεδρο είπε «ίσως οι δράστες να συλληφθούν εντός 24 ωρών».

Δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής τα στοιχεία του μοναδικού θύματος -ούτε η ηλικία, η ιδιότητα και η εθνικότητα, παρά μόνον τα αρχικά. Δύο άνδρες με μάσκες του σκι πυροβόλησαν προς το εκκλησίασμα, αλλά βλήθηκε στο κεφάλι μόνον αυτός οάνδρας, οι οποίος και υπέκυψε. Δεν είναι βέβαιο ότι επρόκειτο για πολιτικά υποκινούμενη επίθεση όπως ήταν η πρώτη σκέψη πολλών, και δεν αποκλείεται ο μοναδικός στόχος των δραστών να ήταν ο άνδρας που τελικά απεβίωσε επί τόπου.

Αν και γίνεται σε μερικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφορά σε τραυματίες, αυτό δεν μπορέσαμε να το διασταυρώσουμε από πουθενά, παρότι έχει άλλες διαστάσεις η επίθεση γενικά κατά των πιστών και άλλες η στοχοθέτηση ενός συγκεκριμένου ατόμου. Λόγω της απαγόρευσης δημοσίευσης στοιχείων της έρευνας, δεν ξέρουμε αν ο πρόξενος της Πολωνίας έτυχε να βρίσκεται στο εκκλησίασμα επειδή ήταν Κυριακή ή αν ο πρόεδρος της χώρας μίλησε μαζί του επειδή ίσως το θύμα να ήταν Πολωνός πολίτης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι