Σημαντική νίκη Άσαντ… Πέφτει το έσχατο “οχυρό” των ανταρτών

Σημαντική νίκη Άσαντ… Πέφτει το έσχατο “οχυρό” των ανταρτών
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος κυρίευσαν μεγάλο μέρος της πόλης στρατηγικής σημασίας Μααρέτ αλ Νούμαν, που έχει αδειάσει σχεδόν τελείως από τους κατοίκους της, έπειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, το έσχατο οχυρό των τζιχαντιστών και των ανταρτών.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Ιντλίμπ βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο M5, που το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ θέλει διακαώς να επαναλειτουργήσει με ασφάλεια καθώς συνδέει το Χαλέπι, τη μεγαλούπολη της βόρειας Συρίας, με την πρωτεύουσα Δαμασκό. Με την υποστήριξη κυρίως της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας, η κυβέρνηση Άσαντ δηλώνει αποφασισμένη να ανακαταλάβει ολόκληρη την επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο οχυρό των οργανώσεων των τζιχαντιστών και των ανταρτών που απομένει.

“Μονάδες του στρατού απελευθέρωσαν τις περισσότερες συνοικίες» της Μααρέτ αλ Νούμαν και βρίσκονται σε εξέλιξη εκκαθαριστικές επιχειρήσεις”, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Μετέδωσε σύντομο βίντεο στο οποίο εικονίζονται στρατιώτες καθώς κινούνται παίρνοντας προφυλάξεις σε έρημο δρόμο, τα μισά σπίτια στον οποίο έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια, ενίοτε πυροβολώντας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη δική του πλευρά ανέφερε πως «οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν καταλάβει πάνω από τη μισή» έκταση της πόλης. Οι «εχθροπραξίες» συνεχίζονταν μολονότι η «πλειονότητα» των ανταρτών και των τζιχαντιστών εγκατέλειψαν τη Μααρέτ αλ Νούμαν, σύμφωνα με τον διευθυντή αυτής της ΜΚΟ, τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Σφοδρές μάχες που κράτησαν εβδομάδες ολόκληρες προκάλεσαν μεγάλη έξοδο και ακόμα χθες Τρίτη ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στο βόρειο τμήμα της Ιντλίμπ μετέδωσε πως είδε εκτοπισμένους που έρχονταν από περιοχές της Μααρέτ αλ Νούμαν.

Η πόλη, πέραν του ελέγχου της Δαμασκού από το 2012, είχε ακόμα πριν από λίγους μήνες περίπου 120.000 κατοίκους. Αλλά, έπειτα από εβδομάδες φονικών βομβαρδισμών, είναι πλέον ουσιαστικά έρημη. Στην περιοχή της Ιντλίμπ και γειτονικές τομείς στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Χάμας και της Λαττάκειας κυριαρχούν οι τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία) και διάφορες άλλες οργανώσεις και γκρουπούσκουλα τζιχαντιστών και ανταρτών.

Η Τουρκία, προστάτιδα κάποιων ανταρτών, που έχει αναπτύξει δυνάμεις της στην Ιντλίμπ, βλέπει με κακό μάτι την προέλαση του καθεστώτος. Προειδοποίησε χθες ότι θα ανταποδώσει «χωρίς δισταγμό» και την παραμικρή «απόπειρα απειλής» εναντίον των «θέσεων παρατήρησης» — των βάσεων — που έχει εγκαταστήσει στην Ιντλίμπ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την προέλαση των τελευταίων ημερών στα νότια της Μααρέτ αλ Νούμαν άλλη μια θέση του τουρκικού στρατού βρέθηκε περικυκλωμένη από όλες τις πλευρές· είναι η τρίτη στην επαρχία που περιήλθε σε αυτή την κατάσταση.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε εξάλλου τη Δαμασκό συνεχίζει να παραβιάσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υποτίθεται εφαρμοζόταν από τη 12η Ιανουαρίου, «να σκοτώνει αθώους αμάχους» και να προκαλεί «τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία». Κατά εκτιμήσεις που έχει δημοσιοποιήσει ο ΟΗΕ, από τις αρχές Δεκεμβρίου στη βορειοδυτική Συρία έχουν εκτοπιστεί 358.000 άμαχοι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι