Συμφωνία ΑΟΖ και αμυντική συνεργασία συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του Ν. Δένδια στην Αίγυπτο

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου συνιστά ευκαιρία ιστορικής και εθνικής ενδοσκόπησης, δηλώνει ο Δένδιας

Επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις,  δήλωσε ο υπουργός Άμυνας για την επίσκεψή του στην Αίγυπτο

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023, επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah Εl–Sisi στο Ανάκτορο Al – Ittihadiyaκαι εν συνεχεία συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου, Στρατηγό Mohamed Zaki.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι μετά τη συνάντηση ο Έλληνας υπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Κατά τις συνομιλίες μας επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Είχα μάλιστα την ευκαιρία, κατόπιν της σχετικής εντολής που έλαβα από τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον κ. Μητσοτάκη, να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο El-Sisi και τον ομόλογό μου, για τη βοήθεια που η αιγυπτιακή πλευρά προσέφερε στην Ελλάδα κατά τις πυρκαγιές το τελευταίο καλοκαίρι, στέλνοντας ελικόπτερα Σινούκ.

»Μάλιστα, συζητήσαμε την παρουσία των Σινούκ στην Ελλάδα και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2024, ώστε να είναι εκεί για να αποτρέψουν πιθανούς κινδύνους, παρόμοιους με αυτούς που ζήσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι. Η επίσκεψη επιβεβαίωσε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μας –επίπεδο το οποίο τα τέσσερα τελευταία χρόνια διαρκώς βελτιώνεται, ξεκινώντας από το 2020 όταν εδώ, στο Κάιρο, μαζί με το φίλο μου Σάμεχ Σούκρι, είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε τη Συμφωνία για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Αιγύπτου και Ελλάδας.

»Η Συμφωνία αυτή αποτελεί παράδειγμα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και βοήθησε στην σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Θέλω επ’ ευκαιρίας να υπογραμμίσω τον ηγετικό ρόλο της Αιγύπτου στην προάσπιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στον αραβικό κόσμο, σε μια περιοχή που και εμείς, η Ελλάδα, διαδραματίζουμε έναν σταθεροποιητικό επίσης ρόλο.

»Συζητήσαμε για όλα τα ευρύτερα προβλήματα, για το Σουδάν, για τη Λιβύη, για την κατάσταση στη Γάζα, για την ανάγκη να υπάρξει ανακωχή και να προστατευτεί η ζωή των αμάχων. Συζητήσαμε και για όλες τις προκλήσεις και απειλές, για την ενδυνάμωση της αμυντικής μας συνεργασίας, αλλά βέβαια πάντοτε υπό μία προϋπόθεση: Την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

»Είχαμε επίσης τη δυνατότητα να προτεραιοποιήσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός αμυντικού οικοσυστήματος. Επίσης, συμφωνήσαμε να διευρύνουμε το πλαίσιο των κινών ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών μας». Ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε στη συνέχεια την Αλεξάνδρεια, για να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι