ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Νέα Αριστερά για τη συνάντηση με τον Ερντογάν

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Νέα Αριστερά για τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Ανακοινώσεις εξέδωσαν η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων τα εξής: «Η σημερινή, νέα επίδειξη της τουρκικής προκλητικότητας από τον Πρόεδρο Ερντογάν, που μίλησε ξανά για “τουρκική μειονότητα” στη Θράκη απέναντι σε έναν άβουλο, αμήχανο Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαιώνει τους κινδύνους που συνεπάγεται η ΙΧ εξωτερική του πολιτική και το δόγμα του δεδομένου συμμάχου που εφαρμόζει, θέτοντας, με τη συστηματική της υποχωρητικότητα, σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας. Το ίδιο ισχύει και για τη χλιαρή αντίδρασή του στην πρόσφατη πρόκληση της μετατροπής σε τζαμί της Μονής της Χώρας.

»Η συνάντηση αυτή ανοίγει το δρόμο στην τουρκική κυβέρνηση να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδα, να γκριζάρει νησιά, νησίδες και βροχονησίδες στο Αιγαίο, να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, να επαναφέρει το προκλητικό αφήγημα της “Γαλάζιας πατρίδας”, να μετατρέπει σε τζαμιά χώρους παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Και όλα αυτά απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει αναγάγει σε πάγια τακτική αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας την… υποβάθμισή της, σε μια λογική στρουθοκάμηλου».

Το ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η σημερινή συνάντηση και οι συνομιλίες για την αποκαλούμενη “θετική ατζέντα”, κινούνται στις επικίνδυνες ράγες του αποκαλούμενου “Οδικού Χάρτη” για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που αποφασίστηκε στη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούλη του 2023 και υλοποιείται με τις σχετικές διαπραγματεύσεις υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

»Πρόκειται για εξελίξεις που δικαιολογημένα εντείνουν τις λαϊκές ανησυχίες για τις συνέπειες στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, γιατί, ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, που υιοθετούν ουσιαστικά και τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου, ο πραγματικός στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η ενίσχυση της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, για να προωθηθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, σε συνθήκες κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή και όξυνσης του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στα Βαλκάνια.»

Η Ελληνική Λύση αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Το εθνικό έγκλημα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα ολοκληρώθηκε με τον πρωθυπουργό να εκφράζει τη ‘στεναχώρια’ του για την βεβήλωση της Μονής της Χώρας, που όμως λησμονεί ότι δεν είναι ‘άλλο ένα μνημείο’ της UNESCO, αλλά ‘κιβωτός’ του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, όπως η Αγία Σοφία είναι η ‘καρδιά της Βασιλεύουσας’.

»Καταλαβαίνουμε ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει την αίσθηση του καθήκοντος ώστε να ‘στεναχωριέται’ πραγματικά για την ιεροσυλία που διαπράττεται κατά του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας από τον βάρβαρο εισβολέα. Αυτή ακριβώς η έλλειψη αντίληψης των ευθυνών του τον κάνει να ανέχεται επικίνδυνες προσβολές, όπως η αναφορά Ερντογάν περί ‘τουρκικής μειονότητας’ και η υποτονική αντίδραση του πρωθυπουργού. Κατανοούμε πλήρως ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει λησμονήσει την Κύπρο σε αντίθεση με τον Ελληνικό λαό γι’ αυτό και συζητά για τις εισβολές ‘άλλων’ μέσα στη φωλιά του Αττίλα. Διά τούτο κε. Μητσοτάκη στις 9 Ιουνίου θα εισπράξετε μεγάλη στεναχώρια από την ψήφο του ελληνικού λαού η οποία θα είναι συντριπτική εις βάρος σας».

Η Νέα Αριστερά αναφέρει: «Δεν γίναμε σοφότεροι μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών σε ότι αφορά στις διαφορετικές προσεγγίσεις τους. Κυριάρχησαν τα διμερή ζητήματα της θετικής ατζέντας, τα οποία θα έπρεπε να είναι αυτονόητα.

»Αναμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επιστροφή του στην Αθήνα να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης λεπτομερώς για τη διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά και ευρύτερα για το πολιτικό και διπλωματικό πλαίσιο στο οποίο έχουν μπει η Ελλάδα και η Τουρκία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι