ΣΥΡΙΖΑ: Μας κάνουν αποθήκη επί πληρωμή με τη συμφωνία του μεταναστευτικού

ΣΥΡΙΖΑ: Μας κάνουν αποθήκη επί πληρωμή με τη συμφωνία του μεταναστευτικού

Επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα, χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, τη Συμφωνία της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το άσυλο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε νωρίτερα σήμερα στην κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων επιτροπών της Βουλής, και την ενημέρωση από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.

«Έπαψε η υποχρεωτική μετεγκατάσταση να είναι μοναδική μορφή αλληλεγγύης, σε περιόδους κρίσης. Εμείς ζητούσαμε υποχρεωτική μετεγκατάσταση των προσφύγων, σε όλα τα κράτη μέλη, χωρίς αστερίσκους. Αποδεχθήκατε την εθελοντική μετεγκατάσταση των προσφύγων, και όποια χώρα δεν επιθυμεί, για διάφορους λόγους, θα πληρώνει. Αποδεχτήκαμε την εθελοντική μετεγκατάσταση των προσφύγων, όπου, όταν μια χώρα δεν επιθυμεί για διάφορους λόγους, θα πληρώνει μια λογική αλληλεγγύης στις χώρες υποδοχής. Ουσιαστικά οι χώρες υποδοχής, η δική μας χώρα, μετατρέπεται σε αυτό που λέμε ‘μια αποθήκη για όσους δεν θέλουν οι Ευρωπαίοι’. Το θέλουμε αυτό για τη χώρα; Δεν την ψήφισα εγώ αυτή τη συμφωνία», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αρβανίτης αναφέρθηκε και στη διαδικασία χορήγησης διεθνούς προστασίας, και σημείωσε ότι «περιορίστηκε σημαντικά στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας».

«Ποια ήταν η θέση της Ελλάδας στο Συμβούλιο, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητούσε υποχρεωτική μετεγκατάσταση; Άσκησε βέτο η ελληνική κυβέρνηση; Διότι για άλλα ζητήματα η ελληνική κυβέρνηση άσκησε βέτο» είπε ο ευρωβουλευτής και πρόσθεσε: «Μπήκε στο φάκελο η έννοια της ανωτέρας βίας που δίνει τη δυνατότητα παρέκκλισης στα κράτη-μέλη, χωρίς έγκριση και έλεγχο. Αυτό δημιουργεί προβλήματα. Μη φωτογραφίζουμε μόνο τις καλές δημοκρατίες τύπου Ελλάδας ή άλλες. Υπάρχουν και χώρες οι οποίες μπορούν να κάνουν παρέκκλιση, χωρίς έλεγχο από την Ε.Ε, και να λένε ότι έχουμε έκτακτη ανάγκη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι