ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά: Αντισυνταγματικός ο εξαναγκασμός και η τιμωρία ιδιωτών γιατρών

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά: Αντισυνταγματικός ο εξαναγκασμός και η τιμωρία ιδιωτών γιατρών

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας για το άρθρο 65 που εξαναγκάζει ιδιώτες να μετέχουν στο ΕΣΥ και που θέλει να το περάσει η ΝΔ μέσα στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Στηρίζει και η Νέα Αριστερά.

Το άρθρο προσδιορίζει και τις κυρώσεις σε περίπτωση που ιδιώτες γιατροί αρνηθούν να ενισχύσουν το ΕΣΥ «σε περιπτώσεις κινδύνου για τη δημόσια υγεία»: Θα καταγγέλλεται αυτομάτως η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ και θα τους απαγορεύεται η πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Την ένσταση αντισυνταγματικότητας δήλωσε ότι στηρίζει και η Νέα Αριστερά.

«Οι κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο σε περίπτωση που οι ιδιώτες γιατροί αρνηθούν, όπως έχουν συνταγματικό δικαίωμα να κάνουν, στην πρόσκληση για συμμετοχή σε εφημερίες τελικά δεν θίγουν τους ιατρούς αλλά τους ασθενείς και κυρίως τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το εν λόγω άρθρο, διότι «είναι παράλογο, αντισυνταγματικό, πέραν πάσης ιατρικής δεοντολογίας και προσβάλλει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός είπε ότι το κόμμα του καταθέτει ένσταση αντισυνταγματικότητας για το συγκεκριμένο άρθρο και ειδικότερα σχετικά με την κύρωση που προβλέπει για τους γιατρούς. Η ένσταση, όπως τόνισε, υποβάλλεται και ενόψει της εισήγησης της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζιος είπε ότι το κόμμα του καταθέτει επίσης ένσταση αντισυνταγματικότητας για το άρθρο 65 του νομοσχεδίου διότι η διάταξη πάσχει, ως πολιτικώς άστοχη και κυρίως ως νομικώς εσφαλμένη και είναι «πλήρως αντιβαίνουσα στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος κατά τέσσερις διαφορετικούς λόγους και σε τέσσερις διατάξεις αυτού».

Ο κ. Μάντζιος ενημέρωσε ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ καταθέτει και αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου,  όχι μόνον για το άρθρο 65 αλλά και για το άρθρο 29 για την ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου και την ένταξη δομών, μονάδων, υπηρεσιών και προγραμμάτων ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ .

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι πρέπει να διευκρινισθεί πώς προσδιορίζεται ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αποτελεί εξαιρετική και έκτακτη περίπτωση ή περίπτωση που ανάγεται σε πάγιες ή και διαρκείς ανάγκες, και που θα μπορούσε να έχει αποτραπεί με έγκαιρο και ορθολογικό προγραμματισμό για την κάλυψη των εκάστοτε αναγκών, όπως με κανονικές προσλήψεις.

Ο ίδιος αναφέρει ότι «στερώντας τους γιατρούς από το δικαίωμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, πέραν της αντισυνταγματικότητάς του, θίγει και το δικαίωμα του ασθενούς να επιλέγει τον θεράποντα ιατρό του «που ανάγεται στην προστασία της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος) και τη λειτουργία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος). Άλλωστε, ο αποκλεισμός ιατρού -και συνακόλουθα των ασθενών του, βλαπτομένων από τον αποκλεισμό αυτόν, ευνοήτως- από την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση (η οποία συνεπάγεται ουσιώδη οικονομικά και άλλα οφέλη για τους ασφαλισμένους στο σύστημα κοινωνικής ασφάλειας) δεν διαθέτει καν συνάφεια προς την παράβαση από τον ιατρό της υποχρέωσής του να παρέχει υπηρεσίες προς τις δομές του ΕΣΥ», επισημαίνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής».

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι το μέτρο μάλλον δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, αλλά αρνείται να αποσύρει το άρθρο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx