Στη Γερμανία τα πρώτα στρατεύματα του ΝΑΤΟ για τη μεγαλύτερη άσκηση των τελευταίων 25 ετών

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Στις αρχές του μήνα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα θα αντιδράσει στις ασκήσεις Defender Europe 20, αλλά ότι η απάντηση της Ρωσίας «δεν θα δημιουργήσει περιττούς κινδύνους».

Το πρώτο γκρουπ στρατιωτών και στρατιωτικού εξοπλισμού άρχισε να φτάνει στο λιμάνι της βόρειας Γερμανίας Μπρέμερχάβεν σήμερα για να συμμετάσχει στις ασκήσεις του NATO Defender Europe 20 που είχαν χαρακτηριστεί από τον αμερικανικό στρατό ως «τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη για άσκηση για πάνω από 25 χρόνια».

Η άσκηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ περιλαμβάνει περίπου 37.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 20.000 Αμερικανών στρατιωτών και 20.000 τεμαχίων στρατιωτικού εξοπλισμού.

Οι ασκήσεις που θα διαρκέσουν μήνες και θα περιλαμβάνουν ασκήσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα στην Πολωνία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Λετονία, έχουν ήδη χαρακτηριστεί από κάποια γερμανικά ΜΜΕ ως «πρόβα για επίθεση κατά της Ρωσίας» σε περίπτωση πολέμου.

Το Πεντάγωνο χαρακτήρισε το πρόγραμμα Defender Europe 20 ως ένα πρόγραμμα ασκήσεων που «καταδεικνύει την ικανότητα των αμερικανικών στρατευμάτων να αναπτύξουν μια μεγάλη δύναμη για να στηρίξουν το ΝΑΤΟ και να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε κρίση».

Ο στρατηγός Μάρτιν Σελέις, Γερμανός διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ασκήσεις δεν πρέπει να θεωρηθούν ένδειξη επιθετικότητας εναντίον της Ρωσίας.

Τα σχόλια έρχονται μετά τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου την περασμένη εβδομάδα ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία επιθυμεί καλύτερες σχέσεις με τη Μόσχα, αλλά θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τις κυρώσεις και την αυξημένη στρατιωτική ετοιμότητα εναντίον της Ρωσίας.

Σχολιάζοντας τις ασκήσεις που έγιναν νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε με τη σειρά του ότι η Μόσχα θα αντιδράσει φυσικά, αλλά δεσμεύθηκε ότι η αντίδραση της Ρωσίας «δεν θα δημιουργήσει περιττούς κινδύνους».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι