Στη Βρετανία το αγόρι που δηλώθηκε ως αγνοούμενο – Ζούσε νομαδικά με τη μητέρα του

Στη Βρετανία το αγόρι που δηλώθηκε ως αγνοούμενο – Ζούσε νομαδικά με τη μητέρα του

Στη γιαγιά του, στη Βρετανία, παραδόθηκε το αγόρι που θεωρείτο αγνοούμενο από το 2017 και βρέθηκε να περιπλανιέται στα Πυρηναία στη Γαλλία

Ο Άλεξ Μπάτι, ο Βρετανός έφηβος που βρέθηκε προ ημερών στη νότια Γαλλία μετά την εξαφάνισή του πριν από έξι χρόνια, επέστρεψε χθες, Σάββατο, στη Βρετανία, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία, η οποία θέλει τώρα να αποσαφηνίσει τις συνθήκες της εξαφάνισής του και να εργαστεί για την “επανένταξή του στην κοινωνία”.

Πρόκειται για μια αρκετά περίπλοκη οικογενειακή υπόθεση στην ουσία, καθώς η γιαγιά του δήλωσε την εξαφάνισή του, ενώ το παιδί ήταν όλα αυτά τα χρόνια με τη μητέρα και τον διαζευγμένο παππού του στα Πυρηναία, σε μια κοινότητα που δεν παραπέμπει σε αιρέσεις, αλλά σε άτομα με εσωτερικές αναζητήσεις, σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία. Η γιαγιά είχε πάρει την επιμέλεια του αγοριού πριν από πολλά χρόνια, επειδή το δικαστήριο έκρινε την μητέρα του “ασταθή ψυχικά” και δεν ξέρουμε τίποτα για τον πατέρα. Πριν από έξι χρόνια η μητέρα πήρε το 11χρονο τότε παιδί της για διακοπές με την υπόσχεση να το “επιστρέψει” στη γιαγιά του Σούζαν Καρουάνα, αλλά όταν δεν το έκανε μέσα σε 15 ημέρες, η γιαγιά δήλωσε το αγόρι ως αγνοούμενο.

Η αστυνομία του Μάντσεστερ ανακοίνωσε ότι ο έφηβος συναντήθηκε με συγγενικό του πρόσωπο μαζί με τους αστυνομικούς που τον συνόδευσαν στο ταξίδι της επιστροφής του στη Βρετανία -κατά πάσα πιθανότητα με τη γιαγιά του, με την οποία είχε ζητήσει να επικοινωνήσει «για να ζήσει μια φυσιολογική ζωή πλέον», σύμφωνα με τους Γάλλους, που μίλησαν περισσότερο μαζί του. Οι Γάλλοι είπαν ότι το παιδί όλα αυτά τα χρόνια περιφερόταν με τη μητέρα και τον παππού σε διάφορες κοινότητες, ότι ο παππούς πέθανε προ εξαμήνου (κάτι που δεν είναι βέβαιο) και ότι η μητέρα αποφάσισε να πάνε πλέον στη Φινλανδία. Ο μικρός δεν ήθελε να πάνε στη Φινλανδία και το έσκασε. Βρέθηκε να περπατάει στα Πυρηναία μετά από 3-4 μέρες οδοιπορίας.

«Με μεγάλη χαρά ανακοινώνω ότι ο Άλεξ επέστρεψε με ασφάλεια στη Βρετανία έπειτα από έξι χρόνια», δήλωσε ο υποδιευθυντής της αστυνομίας του Μάντσεστερ, στη βόρεια Αγγλία, σε δημοσιογράφους, και προσέθεσε: «Είναι μια στιγμή πολύ σημαντική για τον ίδιο και τους συγγενείς του και είμαστε χαρούμενοι που μπόρεσαν να ανταμώσουν ξανά μετά από τόσο καιρό. Η αστυνομία πρέπει να μιλήσει με τον έφηβο όταν θα θέλει ο ίδιος, για να διευκρινισθεί τι του συνέβη και να κριθεί αν θα υπάρξει ποινική έρευνα ή όχι. Προτεραιότητα θα δοθεί στο να διασφαλιστεί η ευημερία του Άλεξ και της οικογένειάς του και η επανένταξή του στην κοινωνία το ταχύτερο δυνατό».

Ο Άλεξ Μπάτι, ο οποίος ζούσε “νομαδική ζωή σε μια πνευματική κοινότητα επί έξι χρόνια», βρέθηκε τυχαία την Πέμπτη μέσα στη νύχτα από έναν διανομέα, καθώς περπατούσε σε ορεινή περιοχή κοντά στην Τουλούζη. Ο έφηβος «είναι έξυπνος, καλά στην υγεία του και πολύ ήρεμος», σύμφωνα με τον γιατρό που τον εξέτασε. Επίσης δεν φαίνεται να έχει υποστεί κακομεταχείριση στα έξι αυτά χρόνια της εξαφάνισής του, σύμφωνα με τον Γάλλο αντιεισαγγγελέα. Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV μετέδωσε ότι διεξάγεται επιχείρηση έρευνας για να βρεθεί η μητέρα του, η Μέλανι Μπάτι.

Το αρχικό ένταλμα αναζητήσεων είχε εκδοθεί τον Αύγουστο του 2017 και τώρα αναζητουνται τόσο η μητέρα όσο και ο παππούς του Ντέιβιντ Μπάτι. Το παιδί είπε στους Γάλλους ότι ο παππούς του πέθανε, όμως οι Γάλλοι δεν διασταύρωσαν αυτό το στοιχείο και έχουν μαρτυρίες ότι μπορεί να ζει. Το παιδί είπε επίσης ότι ο παππούς όλα αυτά τα χρόνια έκανε διάφορες δουλειές. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κοινότητες στις οποίες ζούσαν ήταν επικίνδυνες, καθώς ασχολουνταν με εσωτερικές αναζητήσεις, ρεφλεξολογία και φυσικό, υγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με τους Γάλλους, οι οποίοι πάντως υπολογίζουν ότι περίπου 500.000 άτομα ζουν σε τέτοιες κοινότητες στη χώρα τους και ότι κάποιες από αυτές προσεγγίζουν τις λεγόμενες “αιρέσεις”.

Πηγή: Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι