O ΕΟΔΥ στην Πάτρα για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας σε φοιτητές του Πανεπιστημίου
07/03/2024Τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας από τις αρχές του έτους προκαλούν ανησυχία καθώς συνιστούν έξαρση, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ. Από τις αρχές του 2024, δηλαδή μέσα σε λιγότερο από 2,5 μήνες, έχουν δηλωθεί 12 κρούσματα σε όλη τη χώρα.
Οι δύο από τους τρεις φοιτητές που νόσησαν στην Πάτρα δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή, ενώ το τελευταίο κρούσμα μηνιγγίτιδας, ο 20χρονος φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων – Μηχανικών, νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο και δεν έχει διαφύγει ακόμη τον κίνδυνο.
Η 20χρονη φοιτήτρια του Μαθηματικού, εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση για 12η μέρα στο ίδιο Νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρειαστεί να υποβληθεί τις επόμενες μέρες σε χειρουργικό καθαρισμό -και ίσως ακρωτηριασμό- στα δάχτυλα των κάτω άκρων.
Το πρώτο περιστατικό, ο 18χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου Πατρών, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, όμως, έχει διαφύγει τον κίνδυνο, σύμφωνα με τους γιατρούς. Τα τρία παιδιά νόσησαν από μηνιγγίτιδα με λίγες ημέρες διαφορά το ένα από το άλλο και παρά το γεγονός ότι δεν συνδέονται άμεσα μεταξύ τους εντοπίστηκαν στην ίδια περιοχή, γεγονός το οποίο εμπίπτει στον ορισμό της έξαρσης κρουσμάτων, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Είναι γεγονός, πως η διαβίωση σε κοινοβιακό περιβάλλον, όπως λένε οι επιστήμονες, ευνοεί την εξάπλωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας και γι’ αυτό φοιτητές (όπως και στρατιώτες, παιδιά σε οικοτροφεία κλπ) που διαμένουν σε εστίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Αν και ο εμβολιασμός κατά της βακτηριακής μηνιγγίτιδας Β’ συνιστάται στους φοιτητές για τους παραπάνω λόγους, τα εμβόλια είναι υψηλού κόστους και δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η αποστολή του ΕΟΔΥ
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στην περιοχή του Πανεπιστημίου Πατρών κυκλοφορεί μηνιγγιτιδόκοκκος και για τον λόγο αυτό, ο Οργανισμός αποφάσισε να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις. Κλιμάκιο του Οργανισμού μεταβαίνει με σκοπό την ιχνηλάτηση των επαφών του τελευταίου φοιτητή που νόσησε από μηνιγγίτιδα και βρέθηκε αναίσθητος στο διαμέρισμά του από τους γονείς του. Οι επιστήμονες του Οργανισμού θα προχωρήσουν σε ιχνηλάτηση των επαφών του 20χρονου, ώστε να χορηγήσουν εμβόλια, αλλά και χημειοπροφύλαξη. Θα χορηγηθεί το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου της οροομάδας Β’ στις πολύ στενές επαφές του φοιτητή, οι οποίες -σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- αναμένεται να είναι περίπου 20 με 30. Αντιβιοτική χημειοπροφύλαξη θα δοθεί σε ευρύτερο αριθμό επαφών, που αναμένεται να είναι αρκετές δεκάδες άτομα, φοιτητές και καθηγητές από το Πανεπιστήμιο.
Η Παγώνη για τις απόκριες
Η αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως οι γιατροί έχουν αντιμετωπίσει πάρα πολλές φορές τη νόσο της μηνιγγίτιδας. «Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι δύσκολος. Μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο. Ξεκινάει με πονοκέφαλο, πυρετό και εξανθήματα. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια και τις επιφάνειες, έχουν δοθεί οδηγίες στην ΥΠΕ». Αναφερόμενη στα περιστατικά στην Πάτρα, όπου υπάρχει πλήθος αποκριάτικων εκδηλώσεων η κ. Παγώνη τόνισε ότι «πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση» και ότι γι’ αυτόν τον λόγο κατεβαίνει ο ΕΟΔΥ στην πόλη.
Να σημειωθεί πως οι στενές επαφές στον μηνιγγιτιδόκοκκο δεν είναι πολλές, όπως π.χ. οι επαφές της νόσου COVID-19. Ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί μετά από επαφή με μολυσμένο άτομο το πολύ μέσα σε 15 λεπτά, ενώ στον μηνιγγιτιδόκοκκο απαιτούνται ακόμη και ώρες.
Ενώ τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα μηνιγγίτιδας πανελλαδικά δεν ξεπερνούσαν τα 5 ετησίως, τον τελευταίο χρόνο καταγράφονται πάνω από 20 κρούσματα, ενώ εντός του 2024 και μέσα σε μόλις 2,5 μήνες έχουν καταγραφεί 12.