Στο Ειδικό Δικαστήριο Τουλουπάκη-Παπαγγελόπουλος

Στο Ειδικό Δικαστήριο Τουλουπάκη-Παπαγγελόπουλος για την Novartis

Το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο, αποφάσισε να παραπεμφθούν για να δικαστούν στο Ειδικό Δικαστήριο, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Τουλουπάκη.

Εκτός ποινικού κάδρου βρίσκονται πλέον τόσο οι επίκουροι εισαγγελείς της πρώην Εισαγγελίας Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, όσο και οι εκδότες και δημοσιογράφοι Ιωάννης Φιλιππάκης, Γιάννα Παπαδάκου, Αλέξανδρος Τάρκας και Κώστας Βαξεβάνης, που κλήθηκαν με την ιδιότητα του κατηγορουμένου προς απολογία.

Τέλος, το δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση ως προς το σκέλος που αφορά στις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, απαλλάσσοντας όλους του εμπλεκόμενους από κάθε ποινική ευθύνη.

Να σημειωθεί πως παραπέμπονται στο εδώλιο για σκευωρία σε βάρος των 10 πολιτικών προσώπων για την υπόθεση της Novartis ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Ελένη Τουλουπάκη. Μετά από τη δημοσίευση του βουλεύματος από την ανάγνωση αυτού προκύπτει ότι τα αδικήματα για τα οποία οι δικαστές αποφαίνονται την παραπομπή των της Ελένης Τουλουπάκη και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε δίκη, δεν συνδέονται με την στοχοποίηση των 10 πολιτικών προσώπων.

Τόσο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημ. Παπαγγελόπουλος όσο και η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπακη παραπέμπονται μεν στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, αλλά μόνο για μη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας μήνυσης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τις τιμές των φαρμάκων.

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 25/2022 βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η Ελένη Τουλουπάκη παραπέμπεται σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, καθώς «δεν διαβίβασε εν γνώση της αμελλητί στη Βουλή το φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν της από τις 22 Φεβρουαρίου 2017 μηνυτήριας αναφοράς στην εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Έφη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τιμή τιμολόγηση φαρμάκων δύο φορές για το έτος 2015 από τον υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό, που αποσκοπούσε στην μείωση των τιμών αυτών».

Ως προς το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο παραπέμπεται για ηθική αυτουργία σε αυτή την πράξη (κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας), με το σκεπτικό ότι η Ελένη Τουλουπάκη παρέλειψε να ενεργήσει «κατόπιν των δικών του προτροπών, παραινέσεων, συμβούλων, πειθούς και φορτικότητας στις οποίες προέβη εκμεταλλευόμενος την επιρροή που ασκούσε λόγω της ιδιότητας του ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και ως πρώην συνάδελφος και προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας». Επίσης ο πρώην υπουργός παραπέμπεται και για παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι