Στον ανήφορο η τιμή του πετρελαίου – Νέα μείωση παραγωγής του OPEC+

Στον ανήφορο η τιμή του πετρελαίου - Νέα μείωση παραγωγής του OPEC+,

Νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου πυροδοτεί η απόφαση χωρών του OPEC+ για μείωση της παραγωγής από τον Μάιο μέχρι τα τέλη του 2023 κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η απόφαση όπως ανακοίνωσαν η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ (σε εθελοντική βάση) ελήφθη για να διατηρηθεί η σταθερότητα στις διεθνείς αγορές.

Μετά τις ανακοινώσεις για μείωση της παραγωγής το κόστος των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο Brent για παράδοση τον Ιούνιο του 2023 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ξεπέρασε τα 85 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τις 7 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία συναλλαγών από τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η αύξηση της τιμής είναι ήδη στο 8% και δεν αποκλείεται ο δείκτης να ανεβεί περαιτέρω. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε άστοχη τη νέα απόφαση μείωσης της παραγωγής των χωρών του OPEC+. Στην ΕΕ οι νέες αυξήσεις στις τιμές προκαλούν επιπλέον προβλήματα στις προσπάθειες χαλιναγώγησης και μείωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Συγκεκριμένα το Ριάντ θα μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, τα ΗΑΕ κατά 144.000 bpd, το Κουβέιτ κατά 128.000 bpd, το Ιράκ κατά 211.000 bpd, το Ομάν κατά 40.000 bpd, και η Αλγερία κατά 48.000 bpd. Αν τώρα προσθέσουμε στις περικοπές αυτές και την παράταση της “εθελοντικής” μείωσης κατά 500.000 βαρέλια / ημέρα της παραγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία, την οποία ξεκίνησε μονομερώς τον Φεβρουάριο μετά το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, τότε οι περικοπές ανέρχονται σε 1.571.000 βαρέλια ημερησίως. Η Ρωσία επίσης ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει την απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 bpd μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ανακοινώσεις της Κυριακής θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές του πετρελαίου κατά 10 δολάρια / βαρέλι. Το Reuters μάλιστα υπολόγισε ότι αν εφαρμοστούν οι περικοπές αυτές και προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες, θα αυξήσουν τον συνολικό όγκο των περικοπών στα 3,66 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, δηλαδή σε ποσοστό 3,7% της παγκόσμιας ζήτησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx