Στρατηγική διαχείρησης της παραπομπής Τραμπ ψάχνει ο Λευκός Οίκος

Στρατηγική διαχείρησης της παραπομπής Τραμπ ψάχνει ο Λευκός Οίκος

Μία εβδομάδα έχει περάσει από τότε ανακοινώθηκε η  έναρξη επίσημης έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης ή ένα ενοποιημένο μήνυμα, το οποίο θα εκπέμψει προς τα έξω, περνώντας στην αντεπίθεση.

Όλες οι συζητήσεις που έχουν γίνει για την οργάνωση μιας αποκαλούμενης “αίθουσας πολέμου” εντός της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου, παρόμοιας με την προσέγγιση του Λευκού Οίκου επί Μπιλ Κλίντον, δεν έχουν οδηγήσει σε μία κοινή απόφαση, σχολιάζει το POLITICO. Ο υπηρεσιακός Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι, αλλά κι άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, δικηγόροι και σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ ασχολούνται με τις δικές τους εσωτερικές φατρίες προκειμένου να ελέγξουν την προσέγγιση που θα ακολουθηθεί ή το μήνυμα που θα επιλεγεί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ έχει εκφράσει ελάχιστο ενδιαφέρον να απαντήσει στους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο ενός τόσου συμβατικού τρόπου, ενώ προτιμάει να δημοσιοποιεί τα δικά του μηνύματα, μέσω του Twitter. “Δεν έχει ανάγκη από μια αίθουσα πολέμου,” δήλωσε Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και άτυπος πολιτικός σύμβουλος του Τραμπ. “Αυτό δεν έχει να κάνει με την παραπομπή. Πρόκειται για πραξικόπημα,” τόνισε ο ίδιος.

Η διαμάχη που υπάρχει σχετικά με την συγκρότηση μιας αίθουσας πολέμου, αντανακλά το επιχειρησιακό στιλ τόσο του Λευκού Οίκου του Τραμπ, όσο και της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016, καθώς στην διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, οι προσωπικές διαμάχες συχνά επικάλυψαν μία καλά οργανωμένη στρατηγική.

Ο πρόεδρος Τραμπ προτιμούσε πάντα να διοικεί τον Λευκό Οίκο με την προσέγγιση μιας ομάδας εσωτερικών ανταγωνιστών και με τους βοηθούς του να βρίσκονται σε αντιπαράθεση αναφορικά με τις πολιτικές που καλούνται να υλοποιήσουν ή τις πολιτικές επιλογές που έχουν, ενώ ο ίδιος, να είναι ο άνθρωπος που λαμβάνει τις αποφάσεις εξισορροπώντας τις αντιμαχόμενες απόψεις. Η μάχη για την παραπομπή του δεν είναι κάτι διαφορετικό. “Να έχει όλες αυτές τις διάνοιες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση για τον ίδιο; Όχι, θα το κάνει ο ίδιος για τον εαυτό του,” δήλωσε ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος για την προσέγγιση που έχει ο Τραμπ αναφορικά με την διοίκηση που ασκεί.

Την ίδια ώρα, ένας νυν υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε ότι κατά την περίοδο αυτή, ο πρόεδρος Τραμπ συζητάει τις επιλογές του με την οικογένειά του, τους βοηθούς του, αλλά και εξωτερικούς συμβούλους, ενώ μία άλλη πηγή που βρίσκεται κοντά στον Λευκό Οίκο χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί ως ένα “αποδιοργανωμένο χάλι.”

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Στέφανι Γκρίσαμ απέρριψε όλον αυτόν τον (εσωτερικό) ανταγωνισμό ως άσχετο. “Ο πρόεδρος δεν έχει κάνει κάτι λάθος και είναι διάφανος σε ολόκληρη την διαδικασία. Αυτό δεν θα αλλάξει,” είπε η ίδια. “Αρνούμαστε να επιτρέψουμε σε ιδιοτελή παιχνίδια και την υστερία των ΜΜΕ να μας παρασύρουν μακριά από τον πρόεδρο Τραμπ και το έργο της κυβέρνησής του για λογαριασμό του αμερικανικού λαού. Υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να γίνουν για αυτή την χώρα και σε αυτό επικεντρώνουμε την προσοχή μας.”

Ο Τραμπ πάντως φαίνεται ότι προτιμά να ενεργεί ως ο πολιτικός στρατηγιστής του εαυτού του και ο επικοινωνιακός διευθυντής, ακόμη και για την επικείμενη μάχη της παραπομπής του, γύρω από το ζήτημα που προκλήθηκε από την προσπάθεια του (όπως καταγγέλλεται ο ίδιος) να πιέσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας για την διενέργεια έρευνας για τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του, στον ορίζοντα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Ο Μπάιντεν προηγείται στην διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των εκλογών για το Δημοκρατικό Κόμμα. Έτσι, ο πρόεδρος Τραμπ τις τελευταίες ημέρες, μιλάει απευθείας στους δημοσιογράφους ή προχωρεί σε αναρτήσεις στο Twitter σχολιάζοντας μία προσπάθεια “προεδρικής παρενόχλησης” σε βάρος του ή στρέφεται κατά του προέδρου της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικού Άνταμ Σιφ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί με τα σχόλια του να υποβαθμίσει την αξιοπιστία του πληροφοριοδότη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που έκανε την καταγγελία για το επίμαχο τηλεφώνημα με τον Ουκρανό πρόεδρο και η οποία πυροδότησε την ενεργοποίηση της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του, από τους Δημοκρατικούς.

Ο πρόεδρος Τραμπ πέρασε το χθεσινό πρωινό απειλώντας τον Σιφ με σύλληψη για προδοσία, ενώ χθες το απόγευμα μιλούσε για την αποκάλυψη της ταυτότητας του πληροφοριοδότη. Ωστόσο, τόσο η ταυτότητα, όσο και οι ενέργειες του πληροφοριοδότη προστατεύονται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ.

“Προσπαθούμε να μάθουμε για τον πληροφοριοδότη. Έχουμε έναν πληροφοριοδότη που αναφέρει πράγματα τα οποία δεν είναι σωστά,” δήλωσε χθες ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο στην διάρκεια της ορκωμοσίας του νέου υπουργού Εργασίας, παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της καταγγελίας του πληροφοριοδότη, αναφέρεται στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ουκρανό πρόεδρο, ενώ αντίγραφο της οποίας δημοσιοποίησε το Λευκός Οίκος την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο στρατηγικός υπολογισμός της ομάδας του Τραμπ για αντεπίθεση κατά της παραπομπής επικεντρώνεται στην υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων. Στην περίπτωση που υπάρξει δίκη στην Γερουσία, ο Λευκός Οίκος δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει μία κατάσταση της απώλειας υποστήριξης περισσότερων από 20 Ρεπουμπλικάνων, υπό την λογική συσπείρωσης των Δημοκρατικών γύρω από την υπόθεση παραπομπής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι