Σύγχυση στο taxis – Ο κόσμος πληρώνει τις δόσεις, αλλά δεν μεταφέρονται από τις τράπεζες στην εφορία

Σύγχυση στο taxis – Ο κόσμος πληρώνει τις δόσεις, αλλά δεν μεταφέρονται από τις τράπεζες στην εφορία

Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διμηνο πολλοί φορολογούμενοι έχουν πληρώσει κανονικά τις δόσεις τους στο Taxis για παλαιότερες ρυθμισμένες οφειλές τους, χωρίς να εμπίπτουν σε κατηγορίες ωφελουμένων από τα μέτρα για τον κορονοϊό,  φέρονται ως ασυνεπείς και μπαίνουν μάλιστα και προσαυξήσεις στις οφειλές τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, επιπλέον,  όποιος θέλει να εκδώσει φορολογικη ενημερότητα θα πρέπει δυστυχώς να πηγαινει χειρόγραφο αίτημα στην εφορία για να πιστοποιείται εκει ότι έχει καταβάλει τις δόσεις του, παρά την “ψηφιακή εποχή” μας.

Ενώ δηλαδή ο φορολογουμενος στερείται το χρήμα του για να ειναι συνεπής στις δόσεις προς την εφορία, το κράτος “αρνείται” να παραλάβει το ποσόν επί ένα μήνα και το χρήμα “αιωρείται” στο σύστημα -ουσιαστικά μένει στις τράπεζες και δεν “πέφτει” στις οφειλόμενες δόσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV η δικαιολογία της ΑΑΔΕ είναι ότι το σύστημα δεν μπορεί να διαχωρίσει δικαιούμενους έκπτωσης (π.χ. ιδιοκτήτες ακινήτων που μειώθηκε το ενοίκιό τους) από μη δικαιούμενους. Τα πράγματα θα ξεκαθαριστούν όταν ολοκληρωθούν οι δηλώσεις ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος λόγω του κουρέματος ενοικίων. Τότε θα αφαιρεθούν και οι προσαυξήσεις.

“Οσο προχωρεί το θέμα με τους ιδιοκτήτες, τόσο θα προχωρεί και η εκκαθάριση πληρωμών στο Taxis” αναφέρει η ΑΑΔΕ  στο ρεπορτάζ του Open

Εντούτοις αφ΄ενός δεν ξεκαθαρίζεται εάν κινδυνεύουν οι πολίτες να χάσουν τις ρυθμίσεις τους, αφου το σύστημα σε δυο συνεχόμενες απώλειες δόσης ματαιώνει την ρύθμιση, αφ΄ετέρου δεν εξηγείται με σαφήνεια για ποιο λόγο το σύστημα δεν δέχεται όλα τα ποσά που κατατίθενται, είτε κάποιος δικαιούται έκπτωσης είτε όχι. Για ποιο λόγο δηλαδή δεν γίνονται κατ΄αρχήν δεκτά τα ποσά και να γινεται εν συνεχεία το ξεκαθάρισμα δικαουμένων έκπτωσης  και μη -ειδικά σε ρυθμίσεις που δεν έχουν καμία μείωση στο ποσό και άρα δεν “ζητούν” οι  πολίτες έκπτωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι