Συμφωνία ΟΠΕΚ-Ρωσίας για μείωση της παραγωγής Πετρελαίου

Συμφωνία ΟΠΕΚ-Ρωσίας για μείωση της παραγωγής Πετρελαίου

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών, η Ρωσία και άλλες χώρες (OPEC+), συμφώνησαν σήμερα να μειώσουν την παραγωγή του μαύρου χρυσού σε επίπεδα ρεκόρ που φτάνουν το 10% της παγκόσμιας παραγωγής.

Όπως ανέφεραν πολλοί υπουργοί που συμμετείχαν στην έκτακτη συνεδρίαση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, οι χώρες συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 9,7 δισεκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου, ώστε να στηρίξουν την τιμή του πετρελαίου εν μέσω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία.

Σύμφωνα με τους υπουργούς Πετρελαίου του Κουβέιτ και του Ιράν η συμφωνία αυτή κατέστη δυνατή, αφού επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός με το Μεξικό. Ο Μεξικανός υπουργός Ενέργειας Ρόσιο Νάλε, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τα μέλη του OPEC+ για τη στήριξή τους.

Τα μέτρα για την επιβράδυνση της πανδημίας έχουν μειώσει τη ζήτηση των καυσίμων, με αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου να πέσει στο ναδίρ. Ο Αμερικανός πρόεδρος απειλούσε μάλιστα την σύμμαχο Σαουδική Αραβία με δασμούς και άλλα μέτρα αν δεν διόρθωνε το πρόβλημα της υπερπροσφοράς, επειδή οι χαμηλές τιμές επιβαρύνουν σημαντικά την αμερικανική πετρελαιοβιομηχανία.

Η υπογραφή της συμφωνίας καθυστερούσε επειδή το Μεξικό δίσταζε να προχωρήσει στην περικοπή της παραγωγής που του ζητήθηκε. Την Παρασκευή, ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι ο Τραμπ προσφέρθηκε να κάνουν οι ΗΠΑ μεγαλύτερη μείωση εκ μέρους του, μια ασυνήθιστη πρόταση για τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο ο οποίος συχνά καταφέρεται εναντίον του ΟΠΕΚ. Ο ίδιος ο Τραμπ είπε ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει το Μεξικό αναλαμβάνοντας “ένα μέρος της διαφοράς” και θα αποζημιωθεί αργότερα, όμως δεν διευκρίνισε το πώς θα γίνει αυτό.

Η παγκόσμια ζήτηση εκτιμάται ότι έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο, αφού περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι