Οι δηλώσεις Μητσοτάκη-Πούτιν στο Σότσι (video)
08/12/2021Κυριάκος Μητσοτάκης και Βλαντιμίρ Πούτιν έκαναν δηλώσεις στο Σότσι, μετά το τέλος της συναντησής τους. Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και καλύπτουν ευρύ φάσμα. Αυτό ήταν το πνεύμα των συνομιλιών.
Επισήμανε ότι ήταν περιεκτικές, αποτελεσματικές, ενώ συζητήθηκαν όλα τα θέματα. «Θα ήθελα να επισημάνω με ικανοποίηση ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν χάνουν τον ρυθμό τους» τόνισε ο κ. Πούτιν, μιλώντας για την αύξηση στο διμερές εμπόριο παρά την πανδημία. Οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα αγγίζουν τα 650 εκατ. δολάρια και οι εταιρείες δηλώνουν έτοιμες να συνεχίσουν στον τομέα των υποδομών και σε άλλους τομείς.
Επίσης, προσκάλεσε Έλληνες επιχειρηματίες σε φόρουμ επιχειρηματικά σε Αγία Πετρούπολη και Βλοδιβοστόκ. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ενέργεια, καθώς η Ρωσία εξασφαλίζει το 40% των αναγκών της Ελλάδας. Το τρέχον έτος αυξήσαμε τις εξαγωγές μας κατά 12%. Στο μέλλον θα συνεχίσουμε τις εγγυημένες, αδιάκοπες προμήθειες, διαβεβαίωσε ο κ. Πούτιν. Η Ελλάδα το καλοκαίρι ήταν αντιμέτωπη με τις δασικές πυρκαγιές. Η Ρωσία δεν μπορούσε να μείνει αδρανής, αν και ασχολούταν με την εξάλειψη των εγχώριων πυρκαγιών και έστειλε εξειδικευμένα εναέρια μέσα.
Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αναγνώριση του πιστοποιητικού εμβολιασμού του Sputnik-V στην Ελλάδα. Ο κ. Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση να παραδώσει στην Ελλάδα τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων που μεταφέρθηκαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και από το 1945 βρίσκονται στη Μόσχα. Με την αμοιβαία συνεννόηση, παρατείνεται μέχρι τα μέσα του 2022 το αφιερωματικό έτος ιστορίας. Για το Κυπριακό, η Ρωσία επιβεβαίωσε τη θέση αναζήτησης δίκαιης λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με στόχο διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία εθνική προσωπικότητα, ιθαγένεια και κυριαρχία.
Δηλώσεις Μητσοτάκη
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τη φιλοξενία, κάνοντας λόγο για «γέφυρα ενδυνάμωσης» μεταξύ των λαών. Aνέφερε ότι υπήρξε συζήτηση και για το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-2024, ένα σημαντικό κείμενο με πολλά πεδία κοινού ενδιαφέροντος. Επίσης, διαπιστώθηκαν τομείς που μπορούν οι δύο χώρες να συγκλίνουν, όπως οι πυρκαγιές, που ξέσπασαν το καλοκαίρι, που έφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
Επιπλέον, ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν που ανταποκρίθηκε το καλοκαίρι στο αίτημα βοήθειας, παρά τις ταυτόχρονες πυρκαγιές στη Σιβηρία, μια συνεργασία μπορεί να επεκταθεί. Για το Κυπριακό, εξέφρασε την εκτίμησή του στη συνεπή και εποικοδομητική στάση της Τουρκίας, με στόχο μία βιώσιμη λύση. «Οποιαδήποτε λύση στη βάση των δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται» τόνισε, προσθέτοντας ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες, θα κλείσει τα περιθώρια προόδου.
Παράλληλα, συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. «Αναγνωρίζω τις μεγάλες προκλήσεις, προκρίνω την ανάγκη να μένουν πάντα ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας» επισήμανε, με στόχο μια λειτουργική σχέση που συμφέρει όλες τις πλευρές. «Η Ελλάδα προσεγγίζει με πολύ προσοχή αυτές τις σχέσεις, γι’ αυτό και δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση μιας κρίσης στην Ουκρανία», που δεν θα έχει νικητή, θα έχει μόνο χαμένους, είπε χαρακτηριστικά.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη γίνεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία και πηγές της ελληνικής διπλωματίας τονίζουν τη βούληση της κυβέρνησης για «πολύπλευρη και πολυδιάστατη ενεργητική διπλωματία που ενισχύει πολλαπλώς τη γεωστρατηγική θέση της Πατρίδας και προάγει αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα». Η συνάντηση των δυο ηγετών έγινε εν μέσω της κρίσης στις σχέσεις Ρωσίας και ΝΑΤΟ για το θέμα της Ουκρανίας και μία μέρα μετά την τηλεδιάσκεψη Πούτιν-Μπάιντεν.