Συνεχίζονται δέκα-δέκα οι εισαγωγές για κορονοϊό

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, πέραν της Θεσσαλονίκης όπου δίνεται πολύ σκληρή μάχη και συρρέουν γιατροί από όλη την Ελλάδα. Τα προβλήματα διογκώθηκαν επισης στα νοσοκομεία Λάρισας και Βόλου, ενώ προβληματική είναι πλέον η κατάσταση και στη Τρίπολη και στην Πάτρα.

Στο Βόλο είναι πλήρεις οι ΜΕΘ αλλά και οι “απλές” κλίνες Covid. Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, βρέθηκε στο «Αχιλλοπούλειο» νοσοκομείο Βόλου και προανήγγειλε ενίσχυση σε γιατρούς και νοσηλευτές και συγκεκριμένα υποσχέθηκε ότι θα προστεθούν 30  επαγγελματίες υγείας.

Η Λάρισα δεν παρουσιάζει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων που παραμένει υψηλός και γίνονται κατά μέσο όρο 15 εισαγωγές ασθενών την ημέρα. Στις Σέρρες σχεδόν 90 ασθενείς με κορονοϊό έχουν καταλήξει τον τελευταίο μήνα, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς πέθαναν  σε απλούς θαλάμους, καθώς – όπως λένε οι γιατροί- ήταν τόσο ραγδαία η επιδείνωση των νοσούντων που δεν πρόλαβαν ούτε να τους διασωληνώσουν. Δεν γνωρίζουμε όμως πόσες ΜΕΘ και ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) ήταν κενές στις Σέρρες και αν το πρόβλημα ήταν η ραγδαία επιδείνωση ή το γεγονός ότι δεν υπήρχαν καν διαθέσιμες  κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η Θεσσαλονίκη

Ενώ έχει κλείσει μήνας από την έναρξη του lockdown στη Θεσσαλονίκη, η πολυπόθητη και λογικά αναμενόμενη κάμψη στα κρούσματα δεν παρατηρείται. Σποραδικά φαίνεται κάποιες μέρες μια μικρή βελτίωση στους αριθμούς, αλλά είναι εξαιρετικά αργή και όχι σημαντική. Έως και σήμερα το απόγευμα στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης είχαν γίνει από το πρωί 20 νέες εισαγωγές ασθενών με σοβαρά συμπτώματα λοίμωξης από κορονοϊό και υπήρχε διαθέσιμη μόνον μία ΜΕΘ από τις 24.

Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι φταίει το κρύο, που δεν προκαλεί μόνο συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, αλλά και το γεγονός ότι η χαμηλή θερμοκρασία ευνοεί την επιβίωση του ιού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το πρόβλημα στα νοσοκομεία του βορρά αλλά και της Κεντρικής Ελλάδας είναι ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς προσέρχονται στα νοσοκομεία σε ήδη βαριά κατάσταση η οποία απαιτεί κανονικά άμεση διασωλήνωση, χωρίς όμως αυτή να ειναι διαθέσιμη για τόσο μεγάλο όγκο νοσούντων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι