Σύνοδος: Στο ρινγκ με άλλους 10 για έναν πρώτο γύρο η Ελλάδα

Το Twitter απέκλεισε τον Βελόπουλο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη πολυμερής συνάντηση ηγετών στην οποία μετέχει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός από την Ελλάδα στον πρώτο γύρο μετέχουν η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Με αυτές τις επιμέρους συναντήσεις, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επιθυμεί να γεφυρώσει τα χάσματα και να κάνει τις χώρες να συμφωνήσουν στη νέα πρότασή του, σύμφωνα με την οποία οι επιχορηγήσεις θα έχουν ύψος 450 δισ. ευρώ αντί για 500 δισ. (μετέφερε δηλαδή 50 δισ. σα δάνεια, όπως επέμειναν “οι βορειοι”), ενώ το σύνολο του Ταμείου Ανάκαμψης θα παραμένει 750 δισ. ευρώ.

Στην ίδια συμβιβαστική πρόταση περιλαμβάνεται ένας μηχανισμός για την επιτήρηση/εποπτεία του Ταμείου σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν κάνει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν και o οποίος θα ονομάζεται Super Emergency Brake -θα πρόκειται ουσιαστικά για “φρένο” στη χρηματοδότηση, και συνιστά μεγάλη υποχώρηση προς τους βόρειους. Οι βόρειοι όμως δεν θέλουν ένα μηχανισμό ασαφή και επιδιώκουν οιαδήποτε χώρα να ασκεί βέτο και να σταματά τη χρηματοδότηση οιασδήποτε άλλης (νότιας ή ανατολικής) αν οι κυβερνήσεις δεν παίρνουν συνάμα μέτρα λιτότητας ή δεν κάνουν “αποδεκτό προγραμματισμό των κονδυλίων που λαμβάνουν”.

Παράλληλα προγραμματίζονται και επιμέρους συναντήσεις των άλλων 16 πρωθυπουργών ή προέδρων που εκπροσωπούν ισάριθμα μέλη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι