Τα Νόμπελ Φυσικής δόθηκαν για εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσυνη

Τα Νόμπελ Φυσικής δόθηκαν για εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσυνη

Σε δύο Αμερικανούς των ΗΠΑ ανακοινώθηκε χθες ότι απονέμονται τα Νόμπελ Ιατρικής. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι τα Νόμπελ Φυσικής απονέμονται πάλι σε Αμερικανούς, έναν από τις ΗΠΑ και έναν Καναδό.

«Οι επιστήμονες John Hopfield (Τζον Χόπφιλντ) και Geoffrey Hinton (Τζέφρεϊ Χίντον) τιμώνται με το Νόμπελ Φυσικής 2024 για τις ανακαλύψεις που έδωσαν την δυνατότητα της μηχανικής μάθησης στο πλαίσιο των νευρωνικών δικτύων», ανακοίνωσε η επιτροπή του βραβείου. Οι δύο επιστήμονες χρησιμοποίησαν εργαλεία από τη Φυσική για να αναπτύξουν μεθόδους που αποτελούν το θεμέλιο της σημερινής ισχυρής μηχανικής εκμάθησης. Ο John Hopfield δημιούργησε μια συσχετιστική μνήμη που μπορεί να αποθηκεύσει και να ανασυνθέσει εικόνες και άλλους τύπους μοτίβων σε δεδομένα. Ο Geoffrey Hinton επινόησε μια μέθοδο που μπορεί αυτόνομα να βρει ιδιότητες σε δεδομένα και έτσι να εκτελέσει εργασίες όπως ο εντοπισμός συγκεκριμένων στοιχείων σε εικόνες.

Ο ιστότοπος των βραβείων Νόμπελ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Όταν μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη, εννοούμε συχνά τη μηχανική μάθηση χρησιμοποιώντας τεχνητά νευρωνικά δίκτυα. Αυτή η τεχνολογία ήταν αρχικά εμπνευσμένη από τη δομή του εγκεφάλου. Σε ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο, οι νευρώνες του εγκεφάλου αντιπροσωπεύονται από κόμβους που έχουν διαφορετικές τιμές. Αυτοί οι κόμβοι επηρεάζουν ο ένας τον άλλον μέσω συνδέσεων που μπορούν να παρομοιαστούν με συνάψεις και οι οποίες μπορούν να γίνουν ισχυρότερες ή πιο αδύναμες. Το δίκτυο εκπαιδεύεται, για παράδειγμα, αναπτύσσοντας ισχυρότερες συνδέσεις μεταξύ κόμβων με ταυτόχρονα υψηλές τιμές. Οι φετινοί βραβευθέντες έχουν πραγματοποιήσει σημαντική δουλειά με τεχνητά νευρωνικά δίκτυα από τη δεκαετία του 1980 και μετά».

Πηγή nobelprize.org

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx