Τέλος η στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ – Φιλιππίνων

Τέλος η στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ – Φιλιππίνων

Οι Φιλιππίνες δήλωσαν ότι ενημέρωσαν επισήμως τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι τερματίζουν ένα στρατιωτικό σύμφωνο το οποίο ίσχυε για είκοσι χρόνια.

Η ανακοίνωση για τον τερματισμό του Συμφώνου, της Συμφωνίας Επισκέπτων Δυνάμεων, έρχεται καθώς ο Πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε έχει αναθερμανθεί τις σχέσεις της χώρας του με την Κίνα, απομακρύνοντάς την από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον πρώην αποικιακό κυρίαρχο των Φιλιππίνων. Η κίνηση έρχεται επίσης καθώς οι Φιλιππίνες έχουν δείξει αυξανόμενη απροθυμία να αντισταθούν στην Κίνα έναντι των εδαφικών ισχυρισμών της στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η συμφωνία έχει αφήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταθμεύουν, εκ περιτροπής, τις δυνάμεις τους σε στρατιωτικες βάσει στις Φιλιππίνες. Η συμφωνία επέτρεψε την διεξαγωγή περίπου 300 κοινών ασκήσεων ετησίως μεταξύ των αμερικανικών και φιλιππινέζων στρατευμάτων, δήλωσε ο Ρ. Κλαρκ Κούπερ, βοηθός υπουργός πολιτικών-στρατιωτικών υποθέσεων. Ο ίδιος είπε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι η καταγγελία της συμφωνίας θα έθετε τις ενέργειες αυτές σε κίνδυνο.

Το σύμφωνο παραμένει σε ισχύ, αλλά η διακήρυξη για τον τερματισμό του, που παραδόθηκε στην αμερικανική πρεσβεία στη Μανίλα, έθεσε σε λειτουργία την αντίστροφη μέτρηση για την απόσυσρση των αμερικανικών δυνάμεων που λήγει σε 180 ημέρες..

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι