Θα μπει φρένο στην οικογενειοκρατία στους Πανεπιστημιακούς;

Το Twitter απέκλεισε τον Βελόπουλο

Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας προωθεί αλλαγές που θα δώσουν τέλος στο νεποτισμό στο διδακτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων, όπου το 30% και κατά περίπτωση το 60% των διδασκόντων είναι συγγενείς μεταξύ τους!

Σύμφωνα µε πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», στις ρυθμίσεις που θα φέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται ότι δεν θα µπορούν στα εκλεκτορικά σώµατα να συµµετέχουν, ή ακόµα και να είναι µέλη των εισηγητικών επιτροπών, καθηγητές των οποίων συγγενείς, ή  παλιοί φοιτητές ή ερευνητικοί συνεργάτες είναι μεταξύ των υποψηφίων.

Στα εκλεκτορικά σώµατα προβλέπεται να μετέχουν περισσότερα εξωπανεπιστημιακά μέλη, και να εκφέρουν άποψη στο μέλλον και επιστημόνες και ακαδημαϊκοί από το εξωτερικό. Εκλέκτορες και υποψήφιοι δεν θα επιτρέπεται να έχουν καμία συγγένεια.

 

Το θέμα είχε προσπαθήσει να αντιμετωπίσει και το 2006 όταν ήταν υπουργός η Μαριέττα Γιαννάκου, που θέλησε να βάλει στους εκλέκτορες κάθε σχολής και εξωτερικούς εκλέκτορες. Πολλοί είχαν αντιδράσεις και οι ρυθμίσεις που είχε σκεφτει να κάνει η κα Γιαννάκου δεν προχώρησαν. Το μόνο που “τρύπωσε” ως ρύθμιση (αλλά αποδείχθηκε ανεπαρκές) ήταν να υπάρχουν και εξωτερικοί εκλέκτορες συναφούς γνωστικού αντικειµένου.

Πολλοί καθηγητές τότε είχαν πει (και σε αυτό δεν είχαν άδικο) ότι ο νεποτισμός δεν είναι φαινόμενο αποκλειστικά της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά το κυριώτερο επιχείρημά τους ήταν πως αποκλείοντας συγγενείς, μπορεί να αδικηθούν άξιοι επιστήμονες.

Εντούτοις υπάρχει για παράδειγμα οικογένεια που έχει τρόπον τινά πιάσει όλες τις θέσεις στη Θεολογική Σχολή κεντρικού πανεπιστηµίου, υπόθεση που έφτασε και στα δικαστήρια. Όσο για τις ιατρικές σχολές, πάνω από το 40% των τακτικών καθηγητών έχει γιους και κόρες γιατρούς που υπηρετούν σε κοντινά τους γραφεία. Aπό τους 50 τακτικούς -πρωτοβάθµιους καθηγητές της Iατρικής Σχολής Aθηνών, οι 24 έχουν παιδιά που είναι ήδη µέλη ∆EΠ σε διάφορες βαθµίδες. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, στη λίστα µε τους 90 λέκτορες και τους 99 επίκουρους καθηγητές, οι 39 και οι 30 αντιστοίχως έχουν συγγενική σχέση µε τους υπόλοιπους.

Ο δικός μου, ο δικός σου, η δική του

Εκτός βεβαίως απο την οικογενειοκρατία, η εύνοια έχει και άλλο τρόπο να επιτύχει το στόχο της. Η συναδελφική αλληλεγγύη προς το παιδί ή την σύζυγο ενός καθηγητή, θα κάνει πολλούς να την υπερψηφίσουν και ας μην είναι συγγενείς

Το νέο θεσµικό πλαίσιο, βέβαια, δεν αφορά µόνο τη λεγόµενη «οικογενειοκρατία» αλλά και τη «συναδελφική ακαδηµαϊκή αλληλεγγύη», τη «συντεχνιακή», τη «φιλική» – και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Στο Πανεπιστήµιο Αθηνών είχαν εκλεγεί και διοριστεί 44 παιδιά διδασκόντων.
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, σε σύνολο 189 καθηγητών οι 69 ήταν συγγενείς, ενώ σε τµήµα του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου υπήρχαν δέκα ζευγάρια συζύγων καθηγητών.

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης είχε διοριστεί ανδρόγυνο πανεπιστηµιακών, στο Πανεπιστήµιο Αιγαίου εξελέγη µέλος ∆ΕΠ που είναι τέκνο πανεπιστηµιακού και στο Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας εντοπίστηκαν τρεις περιπτώσεις διορισµού  ατόµων που είχαν συγγενείς στο συγκεκριμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Το ίδιο παρατηρείται και στη Νοµική Σχολή Αθηνών, στην Οδοντιατρική, στο Τµήµα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, στο Φυσικό και αλλού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι