Τι ακριβώς προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία – Περισσότερα τεστ

Κατατέθηκε στη Βουλή το Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», το οποίο φέρνει μια σειρά μεγάλων αλλαγών.

Η βάση εισαγωγής είναι μια από αυτές. Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως ελάχιστη βάση εισαγωγής ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα.  Με τη βάση θα επηρεαστεί η κατάταξη των υποψηφίων στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Επίσης φέτος οι μαθητές απόφοιτοι του λυκείου θα μπορούν να καταθέτουν και μηχανογραφικό για την εισαγωγή τους στα δημόσια ΙΕΚ, βάσει του απολυτηρίου τους και επιπλέον κριτηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ. Για τις φετινές πανελλαδικές οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων παραμένουν ίδιοι.

Οι Πανελλήνιες του 2022

Το 2022 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ οι απόφοιτοι θα καταθέτουν δύο μηχανογραφικά δελτία. Στην πρώτη φάση οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο με συγκεκριμένο αριθμό επιλογών. Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Α΄ φάσης, οι μη εισαχθέντες θα συμμετέχουν στη Β΄ φάση, κατά την οποία οι επιλογές τους θα περιλαμβάνουν όσα τμήματα εξακολουθούν να έχουν κενές θέσεις από την Α΄ φάση χωρίς περιορισμό αριθμού επιλογών, εφόσον επιτυγχάνεται η καθορισμένη ΕΒΕ (βάση) κάθε τμήματος. Τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων θα τους ορίζουν τα πανεπιστημιακά τμήματα αλλά στην περίπτωση που δεν το κάνουν η διαδικασία αυτή θα ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας.

Το όριο στην φοίτηση στα ΑΕΙ

Η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης ορίζεται σε 4ετή προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, συν 2 έτη. Σε προγραμμάτων σπουδών στα οποία ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 4 έτη, συν 3 έτη. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για φοιτητές για τους οποίους συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας στο πρόσωπο των ιδίων ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, στις οποίες περιπτώσεις είναι δυνατή η υπέρβαση του ανώτατου χρόνου.

Για τους ήδη φοιτούντες, ο ανώτατος χρόνος φοίτησης υπολογίζεται ως εξής: για τους φοιτητές που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, ο υπολογισμός γίνεται σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω (4+2 έτη για τα τετραετή κ.ο.κ.). Για τους φοιτητές που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν ήδη υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του προγράμματος σπουδών, διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης (4 έτη για τα τετραετή κοκ).

Η αστυνόμευση

Για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, όπως αναφέρει το υπουργείο,  προβλέπονται ρυθμίσεις όπως: ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ, ίδρυση Μονάδας και Επιτροπής ασφαλείας και προστασίας στα ΑΕΙ, θεσμοθέτηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ)που θα υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία και πρόβλεψη ολοκληρωμένου πλαισίου πειθαρχικού δικαίου φοιτητών στα ΑΕΙ.

Προβλέπονται περαιτέρω μέτρα ασφάλειας και ελεγχόμενη είσοδος και έξοδος σε όλους τους εξωτερικούς χώρους των πανεπιστημίων. Όπου δεν είναι εφικτό, τότε θα γίνεται έλεγχος εισόδου και στους εσωτερικούς χώρους (πχ αν είναι δίπλα σε πάρκο). Προβλέπεται ακόμα έκδοση κανονισμού που θα περιλαμβάνει αυτές τις προβλέψεις από τα ιδρύματα, τα οποία αν δεν το πράξουν, αυτό θα λαμβάνεται υπόψιν στην ετήσια επιχορήγησή τους.

Θεσπίζεται επίσης πειθαρχικό συμβούλιο φοιτητών (συμμετέχουν αντιπρύτανης, κοσμήτορας, πρόεδρος τμήματος, μέλος νομικής υπηρεσίας και εκπρόσωπος φοιτητών) Θα μπορεί να επιβάλει ποινές από επίπληξη έως και διαγραφή από το ΑΕΙ για μια σειρά πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Για την εκπλήρωση της αποστολής των Ο.Π.Π.Ι. το προσωπικό της είναι αρμόδιο για την άσκηση αστυνομικών καθηκόντων και ιδίως για την αποτροπή τέλεσης αδικημάτων εντός των χώρων των Α.Ε.Ι., την πραγματοποίηση περιπολιών και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες. Το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία και η μισθοδοσία του βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι  ΟΠΠΙ, μαζί με τους άλλους φύλακες των ιδρυμάτων που θα υπάγονται στα ΑΕΙ, θα ελέγχουν τη διαδικασία εισόδου και εξόδου. Προβλέπεται ακόμα η δημιουργία ζωνών ελεγχόμενης πρόσβασης με cctv (κάμερες επιτήρησης) και λειτουργία σε κάθε ΑΕΙ κέντρου για λήψη σημάτων, συνδεδεμένο με αστυνομία.

Αρμοδιότητες, όπλα

Το υπουργείο αναφέρεται σε ομάδες  «ήπιας κοινοτικής αστυνόμευσης», όπως είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης, που θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό ΕΛΑΣ και θα αποτελείται από νεοπροσληφθέντες ειδικούς φρουρούς μέσω ΑΣΕΠ που θα λάβουν ειδική εκπαίδευση, ενώ ο εξοπλισμός τους θα οριστεί από την ΕΛΑΣ θα διατίθενται στα ΑΕΙ για 4 χρόνια και θα συνεργάζονται με πρύτανη.

Δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα αλλά θα έχουν γκλόμπ και σπρέι, ενώ θα φορούν στολές που θα ξεχωρίζουν από άλλους αστυνομικούς και θα στεγάζονται σε χώρους του ιδρύματος και θα κάνουν φύλαξη, περιπολίες κλπ. Θα έχουν και προανακριτικά καθήκοντα, ενώ σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων θα προχωρούν σε συλλήψεις, δικογραφία κλπ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι