Τί αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απαγόρευση θρησκευτικών συμβόλων σε μαθητές

Τί αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απαγόρευση θρησκευτικών συμβόλων σε μαθητές

Η απαγόρευση στους μαθητές να φέρουν ορατά θρησκευτικά σύμβολα δεν θίγει τα δικαιώματά τους, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο οποίο προσέφυγαν τρεις νεαρές μουσουλμάνες Βελγίδες στις οποίες απαγορεύθηκε να φορούν μαντίλα στο σχολείο τους.

Οι τρεις Βελγίδες παρακολουθούσαν δημόσιο σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ανήκει στην φλαμανδική κοινότητα και η οποία αποφάσισε το 2009 να επεκτείνει σε ολόκληρο το δίκτυο των σχολείων την απαγόρευση των ορατών θρησκευτικών συμβόλων στους μαθητές.

Οι γονείς των τριών μαθητριών απευθύνθηκαν χωρίς επιτυχία στην βελγική δικαιοσύνη με το αίτημα να κριθεί παράνομη αυτή η απαγόρευση, θεωρώντας ότι το μέτρο αντιβαίνει στην ελευθερία του θρησκεύματος. Προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Νοέμβριο του 2020.

Ενώπιον του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, οι τρεις Βελγίδες, που σήμερα είναι 20 ετών, υποστήριξαν ότι η απαγόρευση αυτή παραβιάζει τα δικαιώματά τους όπως αυτά κατοχυρώνονται από τα άρθρα 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής), άρθρο 9 (ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και θρησκευτική ελευθερία), άρθρο 10 (περί ελευθερίας της έκφρασης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και από το άρθρο 2 του πρωτοκόλλου 1 (δικαίωμα στη εκπαίδευση) και το άρθρο 14 (απαγόρευση διακρίσεων).

Το Δικαστήριο έκρινε ότι «δεν θίγει την θρησκευτική ελευθερία καθαυτή η ιδέα της ουδετερότητας της εκπαίδευσης νοούμενη ως απαγόρευση, κατά καθολικό τρόπο, που αφορά τη χρήση ορατών θρησκευτικών συμβόλων από τους μαθητές». Το Δικαστήριο σημειώνει ότι η απαγόρευση κατά της οποίας προσέφυγαν οι τρεις μουσουλμάνες δεν αφορά αποκλειστικά την ισλαμική μαντίλα, αλλά κάθε θρησκευτικό σύμβολο και ότι οι γονείς και οι μαθήτριες γνώριζαν εκ των προτέρων, προτού πάνε στο συγκεκριμένο σχολείο δηλαδή, για τους κανόνες που ίσχυαν σε αυτό και είχαν αποδεχθεί να συμμορφωθούν προς αυτούς.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου έχει ήδη αποφανθεί για το θέμα των θρησκευτικών συμβόλων στο σχολείο, αφού το 2009 είχε απορρίψει την προσφυγή (κατά της Γαλλίας) έξι μαθητών που αποκλείσθηκαν από τα σχολεία τους διότι φορούσαν ισλαμική μαντίλα και  “keski” – το τελευταίο φοριέται κάτω από του τουρμπάνι από τους σιχ.

Το Δικαστήριο τότε είχε κρίνει ότι η απαγόρευση δεν στρεφόταν κατά της θρησκευτικής ταυτότητας των παιδιών, αλλά εξυπηρετούσε τον νόμιμο σκοπό της προστασίας των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των άλλων παιδιών αλλά και της δημόσιας τάξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι