ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί αποκαλύπτει το “Mega” για τις υποκλοπές – Επίθεση Μητσοτάκη στον Ράμμο

Σε παρακολούθηση του Κωστή Χατζηδάκη αναφέρεται το "Documento"

Το Mega προέβη σε μία αποκάλυψη για τις υποκλοπές: Ότι πολιτικό πρόσωπο έστειλε τουλάχιστον 11 μολυσμένα sms με Predator.  Σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη Βασίλη Λαμπρόπουλο, στο τετρασέλιδο έγγραφο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, γινόταν αναφορά σε 90 παραλήπτες στόχους του Predator.

Η παγίδευση γινόταν με τον γνωστό τρόπο, δηλαδή με την αποστολή ενός sms με παραπλανητικό λινκ. Σε αυτό το έγγραφο η Αρχή αναφέρει ότι σε κάθε θύμα του Predator, τον αριθμό τηλεφώνου του φερόμενου αποστολέα, τον χρόνο αποστολής και το λινκ παγίδα.

Το καινούργιο στοιχείο σύμφωνα με το Mega, είναι ότι ανάμεσα στα 90 παγιδευμένα τηλέφωνα, υπήρχαν 11 που ανήκαν σε πολιτικούς και όχι μόνο. Μάλιστα τα τηλέφωνά τους παγιδεύτηκαν με sms των οποίων αποστολέας εμφανίζεται αριθμός κινητού που ανήκει σε πρόσωπο με σημαντική πολιτική παρουσία. Και τα 11 sms, φαίνεται να στάλθηκαν με διαφορά λίγων ωρών τον Ιανουάριο του 2021.

Επίθεση Μητσοτάκη στον Ράμμο

Για προσωπική ατζέντα, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σε μία πρωτοφανή επίθεση παρομοίωσε την ΑΔΑΕ με «σουρωτήρι» και την κατηγόρησε ότι βρίσκεται σε «ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το ΣΥΡΙΖΑ».

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο, στη Βουλή,  ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Σωκράτη Φάμελλο, μετά και τις καταγγελίες Ράμμου για την αλλαγή της σύνθεσης της ΑΔΑΕ με ακροδεξιό δεκανίκι όπως ειπε την Ελληνική Λύση, ανέφερε:

«Ο ελληνικός λαός έκανε μια πολιτική ετυμηγορία» για να προσθέσει πως «η πολιτική διάσταση του θέματος δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση το ανεξάρτητο έργο της Δικαιοσύνης. Η κάλπη δεν ξεπλένει ένα ενδεχόμενο αδίκημα, αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης να το ερευνήσει. Αλλά γιατί να παρέμβουμε; Γιατί παρεμβαίνουμε αυτή τη στιγμή στο έργο της Δικαιοσύνης; Εσείς κάνατε μια ολόκληρη ανάλυση. Μας είπατε περίπου ότι ξέρατε -κατάλαβα εγώ- ότι θα ασκηθούν διώξεις, ότι κάτι θα κάνουν οι ανακριτές και γι’ αυτό η υπόθεση πήγε σε ανώτατο επίπεδο.

Εσείς πού τα ξέρετε όλα αυτά; Μας είπατε ότι ξέρατε ότι η ΑΔΑΕ θα βάλει πρόστιμο. Και εσείς πού το ξέρατε αυτό; Πού το ξέρατε; Σας ρωτώ εγώ. Αν είναι τόσο ανεξάρτητη αυτή η Αρχή και αν δεν είναι σουρωτήρι με ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το ΣΥΡΙΖΑ, πού τα ξέρατε επιτέλους όλα αυτά εσείς για να τα γνωρίζετε;» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:

«Λοιπόν, κοιτάξτε, κ. Ανδρουλάκη, μια και καλή. Επειδή για τα θέματα του κράτους δικαίου έχω κουραστεί να ακούω “την υποχώρηση της Ελλάδος”, ‘και ότι η Ελλάδα είναι “περίπου μπανανία στα θέματα αυτά”. είστε προερχόμενος από την Ευρωβουλή και γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει ένας τελικός κριτής, ο οποίος κρίνει την αποτελεσματικότητα και τις επιδόσεις όλων των κρατών-μελών ως προς τα θέματα κράτους δικαίου. Και είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή… Η Ελλάδα στα θέματα κράτους δικαίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει διαρκή πρόοδο. Αυτό λέει η Ευρώπη. Τώρα το τι λέτε εσείς, ο κ. Ράμμος και όποιος άλλος μπορεί να έχει τη δική του ατζέντα, αφορά εσάς και τους συνομιλητές σας».

Η ομιλία Φάμελλου 

«Αν κάποιος είναι εκτός θεσμών αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης», σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επικαλείται το 41% που έλαβε η ΝΔ στις εκλογές «για να δικαιολογήσει ακόμα και την παραβίαση του Συντάγματος».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απαντώντας σε αναφορά που είχε κάνει ο πρόεδρος της Βουλής κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του, σχολίασε ότι άκουσε από τον κ. Τασούλα «να λέει ότι είναι θεσμός το αν η τοποθέτηση ενός κοινοβουλευτικού εκπροσώπου είναι εντός ή εκτός θέματος». «Θεσμός», είπε ο κ. Φάμελλος «είναι η ανθρώπινη ζωή, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η ειρήνη, κι αν κάποιος τοποθετείται γι’ αυτά επιβάλλεται να το κάνει και όχι να τηρεί μια γραφειοκρατία που επικαλείται για να καλύψει τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Βουλής».

Με αφορμή την αναφορά του πρωθυπουργού για τον ίδιο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ότι παίζουν συνέχεια τον ίδιο δίσκο, ο κ. Φάμελλος ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν είναι μονότονη μουσική το Σύνταγμα, το κράτος δικαίου. «Μήπως είναι η μόνη μουσική που πρέπει να ακούμε; Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει αυτή τη μουσική. Εμείς θα παίζουμε αυτή τη μονότονη μουσική και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος, όπως θα μιλάμε και με τη μονότονη μουσική της ακρίβειας και της υπεράσπισης των δικαίων της χώρας».

Έστρεψε τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «ακόμα μια φορά χρησιμοποίησε το επιχείρημα του 41% για να δικαιολογήσει ακόμα και την παραβίαση του Συντάγματος». Ρώτησε αν «το 41% δίνει δικαίωμα σε μια κυβέρνηση να υποτιμά τους δημοκρατικούς κανόνες, να δημιουργεί ανασφάλεια έστω και σε έναν πολίτη ή να μην ασχολείται με τα προβλήματα της κοινωνίας και να μην απολογείται για τα λάθη της;». «Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι εδώ και θα είναι και μέσα και έξω απ’ τη Βουλή», πρόσθεσε.

Σχετικά με την αναφορά του πρωθυπουργού ότι μίλησε μόνο τέσσερα λεπτά για το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι και οι παραιτήσεις των διοικητών νοσοκομείων -στις οποίες είχε αναφερθεί στην πρωτολογία του- είναι θέμα του νομοσχεδίου, καθώς η λειτουργία και η χρεοκοπία των νοσοκομείων αφορά σε διοικήσεις που κρίνονται από την επίδοση και την απόδοση τους. «Μετράει τον χρονοδιακόπτη μόνο εκεί που τον συμφέρει τον κ. Μητσοτάκη. Γιατί να τον ενδιαφέρει ότι το 40% των χειρουργείων δεν λειτουργούν γιατί δεν υπάρχουν στελέχη; Γιατί να τον ενδιαφέρουν στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας από την ΠΟΕΔΗΝ ότι 200-300 εργαζόμενοι φεύγουν κάθε μήνα από το ΕΣΥ;», τόνισε.

Άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι άκουσε μισή απάντηση για τη Γάζα, αφού «δεν μας είπε γιατί δεν ζήτησε συνάντηση με την Παλαιστινιακή Αρχή, ούτε μας έπεισε γιατί μείναμε έξω από το ψήφισμα του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική εκεχειρία».

Στο μεταξύ, ο κ. Φάμελλος ρώτησε πότε θα φέρει στο Κοινοβούλιο η κυβέρνηση τις τρεις συμφωνίες με την Βόρεια Μακεδονία. «Θα φέρετε τις συμφωνίες που είναι προς όφελος της χώρας ή εξαιτίας των δικών σας εσωκομματικών προβλημάτων καθυστερείτε δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας;», τόνισε.

Μιλώντας, τέλος, για την τραγωδία των Τεμπών, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το θέμα χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή». «Αν κάποιος επιλέξει να συζητήσει για τα Τέμπη μόνο για τη σύμβαση 717 ξεχνά το ρουσφέτι και τον σταθμάρχη, ότι το τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης δεν λειτουργούσε από το καλοκαίρι του ‘19 λόγω πυρκαγιάς, ξεχνά ότι υπάρχει ένα πρόβλημα του κεντρικού κέντρου που δεν έβλεπε δευτεροβάθμια τον τηλε-έλεγχο και πιθανά και τη δικαστική έρευνα που εξελίσσεται. Εγώ λέω ότι θέλει προσοχή γιατί δεν πρέπει να απαλλάξουμε από τις ευθύνες κάποιους που είναι στην κυβέρνηση της ΝΔ».

Η ομιλία Ανδρουλάκη

Τέσσερις προτάσεις για τη λειτουργία του κράτους κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου με τίτλο «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα».

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά τον πρωθυπουργό, τον οποίο επέκρινε ότι θέλει «το κράτος λάφυρο στα χέρια σας για να μετατρέπετε τις θέσεις ευθύνης σε αντίδωρο πολιτικής συναλλαγής και τη γραφειοκρατία σε εργασιακή ύλη για ρουσφέτια» κατέθεσε «τέσσερις βασικές προτάσεις, που είναι η αναγκαία πυξίδα του ελληνικού κράτους:

Διαφάνεια: Όλες οι αποφάσεις στη Διαύγεια
Αξιοκρατία: Καμία πρόσληψη στο Δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ.
Αποκομματικοποίηση του κράτους και επιλογή Διοικητών Οργανισμών και Νοσοκομείων με διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό και 5ετή θητεία, και
Ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών».

Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, η οποία, όπως είπε, δεν ήταν ανθρώπινο λάθος αλλά βαρύτατη θεσμική αποτυχία, προανήγγειλε ότι τα επόμενα 24ωρα, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, «θα καταθέσει αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής στη βάση της δικογραφίας του Ευρωπαίου Εισαγγελέα για να διερευνηθούν οι όποιες ποινικές ευθύνες των αρμόδιων υπουργών που παρέπεμψαν τη σύμβαση 717 στις καλένδες. Οι πολίτες οφείλουν να ξέρουν. Έχουμε χρέος απέναντι στα θύματα και τις οικογένειες τους να πληρώσουν όσοι έχουν ευθύνες για αυτήν την τραγωδία», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Μιλώντας για το θέμα των υποκλοπών είπε ότι πρώην μέλη και στελέχη της ΑΔΑΕ αντικαταστάθηκαν κυριολεκτικά εν μία νυκτί και απειλούνται με δίωξη διότι απλώς έκαναν τη δουλειά τους. Απευθυνόμενος μάλιστα στον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο τον ρώτησε για το «ποια ήταν τα κίνητρά του»: «Γιατί τα κάνατε πλακάκια με τον κ. Μητσοτάκη, μία ημέρα πριν η Ανεξάρτητη αρχή αποφασίσει επί της επιβολής προστίμου στην ΕΥΠ γιατί δεν συνεργάστηκε και δεν έδωσε στοιχεία; Έγκυρα μέσα ενημέρωσης -όπως το Βήμα- έγραψαν για το επικείμενο πρόστιμο στην ΕΥΠ. Δεν τα διαβάσατε πριν συμφωνήσετε με τη Νέα Δημοκρατία; Αφήστε τώρα τις κηραλοιφές, τις επιστολές του Ιησού, τα εμβόλια και απολογηθείτε», είπε ο κ. Ανδρουλάκης στον κ. Βελόπουλο.

Όσο για τον υπουργό Δικαιοσύνης, είπε ότι «ο κύριος Φλωρίδης περίμενε ξάγρυπνος για να υπογράψει την αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ και να βγει χαράματα το ΦΕΚ. Στις 3 το πρωί. Αυπνίες είχατε; Τί αποδεικνύουν όλα αυτά; Την αγωνία σας. Την ενοχή σας [..] Σταθερά απομακρύνετε την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, από τις ευρωπαϊκές αξίες. Όλα τα θυσιάζετε στον βωμό της εξουσίας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Καθημερινά δημοσιεύονται αποκαλύψεις ότι, αυτό που μετ’ επιτάσεως αρνιόταν η κυβέρνηση, ότι δηλαδή υπάρχει ένα κοινό κέντρο παρακολουθήσεων predator – ΕΥΠ, είναι αλήθεια. Μάλιστα μάθαμε πως η κυρία Βλάχου, η Εισαγγελέας της ΕΥΠ που υπέγραφε περί εθνικών κινδύνων, και θα παρακολουθούσε ως και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε επίσης στοχοποιηθεί με το Predator. Ας έρθει να μας μιλήσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να δούμε ποιοι είναι οι εκβιαστές και ποιοι οι εκβιαζόμενοι» είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. «Ρώτησε επίσης τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποδέχεστε τις αθλιότητες του κ. Βαξεβάνη, που μας κάνει και νομικά μαθήματα προσπαθώντας να δημιουργήσει σύγχυση στην κοινή γνώμη, υιοθετώντας τις αθλιότητες περί Κίνας;».

Ανδρουλάκης και Μέση Ανατολή

Ο κ. Ανδρουλάκης έκλεισε την ομιλία του με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Όπως είπε, «η καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης της Χαμάς οφείλει να είναι ανεπιφύλακτη» καθώς «αυτές οι πρακτικές δεν είναι απλώς καταδικαστέες. Είναι ξένες προς την ανθρώπινη φύση. Οφείλουμε καθολικά να περιφρουρήσουμε τις ανθρώπινες αξίες, την προστασία των αμάχων και των παιδιών. Ο ανθρωπισμός δεν μπορεί να τίθεται υπό αίρεση ούτε υπό την επιφύλαξη γεωπολιτικών υπολογισμών».

Ακολούθως άσκησε κριτική στην κυβέρνηση διότι «δυστυχώς, η χώρα μας απείχε από το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στην περιοχή, σε αντίθεση προς την πλειοψηφία των κρατών – μελών, ανάμεσα στα οποία η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο κ.α.».

Υπενθύμισε μάλιστα ότι «το ΠΑΣΟΚ ίδρυσε μία σταθερή σχέση με τον αραβικό κόσμο, με τις ιστορικές πρωτοβουλίες του ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ. Πετύχαμε να γίνει η Ελλάδα συνώνυμο αρχών και αξιών, πράγμα που αναγνωρίζεται ακόμα και σήμερα. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την παράταξή μας να ξεκινήσει στρατηγική σχέση και με το Ισραήλ, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Μια συμμαχία που θεωρούμε πως πρέπει να υπάρχει προς όφελος της χώρας, σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος.

Αυτή η σχέση όμως τουλάχιστον για εμάς, δεν δικαιολογείται να μπει στο ζύγι σχετικά με την αντιμετώπιση των αμάχων και τα όσα διαπράττει στο Ισραήλ. Αυτό θα έπρεπε να έχει κάνει και η ελληνική κυβέρνηση. Ο πόλεμος πρέπει πάντοτε να έχει κάποιους στοιχειώδεις κανόνες» παρατήρησε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε: «Προφανώς ένα κράτος έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. ‘Αλλο όμως αυτό και άλλο η εκδίκηση ή η εξόντωση». Αναρωτήθηκε, δε, «Στις πόσες χιλιάδες χαμένες ζωές αθώων αμάχων ενεργοποιούνται τα αντανακλαστικά για την υπερψήφιση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας;».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είπε ότι «απαιτείται σεβασμός των αποφάσεων του ΟΗΕ και προώθηση της λύσης των δύο κρατών στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους την ανατολική Ιερουσαλήμ.” Όχι ακραίες δυνάμεις να σπρώχνουν σε αδιέξοδο το Παλαιστινιακό, οδηγώντας τη Μέση Ανατολή στον όλεθρο». Στην αναφορά Ανδρουλάκη απάντησε ο πρωθυπουργός που του υπενθύμισε πως το Ισραήλ αναγνωρίστηκε επί πρωθυπουργίας του πατρός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι