Τι είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος για εμβόλια και self test

Τι είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος για εμβόλια και self test

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, στο σημαντικό ρόλο των εμβολίων, των self test  καθώς και του καλού καιρού. Επιπλέον, ενθάρρυνε τους πολίτες να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, αναφέρθηκε στις δόσεις εμβολίων της Pfizer που θα αγοράσει η Ελλάδα καθώς στο ευρωπαϊκό πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό.

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη και η πίεση στο Σύστημα Υγείας συνεχίζεται. Παρατηρείται, ωστόσο, στις περισσότερες Περιφέρειες μια σταθεροποίηση και τάση μείωσης των κρουσμάτων» ανέφερε η κα. Πελώνη. Επισήμανε, ότι θεωρεί σημαντικό την θετικότητα που διαπιστώνεται στο κορονοϊό, που όμως, τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει σταδιακή μείωση, μια θετική εξέλιξη, αλλά η ισορροπία παραμένει εύθραυστη.

Η πανδημία έχει φτάσει στην τελευταία, αλλά και πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και αναφέρθηκε σε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο. «Σύμμαχοί είναι ο καιρός, τα εμβόλια και τα εκατομμύρια τεστ που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας. Αντίπαλος είναι η κούραση που φέρνει αδικαιολόγητη χαλάρωση απέναντι σε ένα ιό που εξακολουθεί να παραμονεύει».

Επιπλέον, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να «συμμετέχουμε στην αυτοδιάγνωση και διατηρούμε τις κοινωνικές αποστάσεις, τα μέτρα ατομικής υγιεινής και την χρήση της μάσκας…Δεν χαλαρώνουμε, δεν επαναπαυόμαστε, δεν εφησυχάζουμε». Στη συνέχεια ενθάρρυνε  τους συμπολίτες της να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα και να εμβολιαστούν. Ενημέρωσε, για το πρόγραμμα του εμβολιασμού και τις κατηγορίες πολιτών.

Πρόγραμμα εμβολιασμών

Επισήμανε, ότι αύριο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες- περίπου 800.000- ηλικίας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου. Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών. Το επόμενο Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορεί να κλείνουν ραντεβού και οι πολίτες ηλικίας 50-54 ετών.

Επίσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε, ότι μετά την επίσπευση της παράδοσης στην ΕΕ, 50 εκατ. δόσεων του εμβολίου Pfizer για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η Ελλάδα θα προμηθευτεί επιπλέον 1.2 εκατ. δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου. Επιπροσθέτως, επικεντρώθηκε και στα self test αναφέροντας ότι την επόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου ξεκινά η δωρεάν διανομή τους σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για τους οποίους η χρήση θα είναι υποχρεωτική.

Τα self test θα γίνουν σε εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών, την εστίαση, τις μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές, τις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων. Εξήγησε ακόμα, ότι αν το αποτέλεσμα των self test είναι αρνητικό ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

Πράσινο διαβατήριο

Όμως, κατέστησε σαφές, ότι  το εάν το self-test είναι θετικό, θα πρέπει εντός 24 ωρών o εργαζόμενος να κάνει επαναληπτικό έλεγχο και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα να μένει στο σπίτι του σε καραντίνα. Αν το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Επίσης, διευκρίνισε, ότι στην περίπτωση που εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχτεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του. Επισήμανε, ότι η αξιοπιστία των αυτοδιαγνωστικών test είναι υψηλή και ως μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου σε πληθυσμιακό επίπεδο κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε, ακόμα, θετική εξέλιξη το γεγονός ότι χθες το Coreper -οι πρέσβεις των χωρών της ΕΕ- κατέληξαν σε κοινό κείμενο για την εφαρμογή του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού. Μια απόφαση, που όπως ανέφερε, είχε ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την καθοριστική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήταν ο πρώτος ηγέτης που ανέπτυξε τη σχετική πρόταση.

Τέλος, επισήμανε, ότι σήμερα υπογράφεται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Hans Kluge και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια συμφωνία για την έναρξη της λειτουργίας Γραφείου του Οργανισμού στην Αθήνα για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών. Επιλογή που αποτελεί αναγνώριση του έργου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, και την υλοποίηση πολιτικών Δημόσιας Υγείας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι