Τι είπε ο εκπρόσωπος των Χούθι στο Reuters

Οι ΗΠΑ λένε πως κατέστρεψαν τρία drones των Χούτι στην Υεμένη

«Δεν θέλουμε να χτυπήσουμε τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εμείς μόνο ισραηλινών συμφερόντων πλοία θέλαμε εξαρχής να εμποδίσουμε»,  ανέφερε ο εκπρόσωπος των Χούθι Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής των διαπραγματευτών της οργάνωσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα πάνω από μια δεκαετία

«Δεν επιζητούμε την κλιμάκωση και δεν είναι αυτό το αίτημά μας. Θέσαμε κανόνες εμπλοκής στους οποίους δεν χάθηκε ούτε σταγόνα αίμα ούτε υπήρξαν μεγάλες υλικές απώλειες», είπε ο Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ στο Reuters. «Αυτό που κάναμε ήταν για να πιέσουμε μόνον το Ισραήλ, δεν αποτελούσε πίεση σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο», σημείωσε.

«Στοχοποιήσαμε πλοία ισραηλινών συμφερόντων που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ χωρίς να προκαλέσουμε οποιαδήποτε ανθρώπινη απώλεια ή ακόμη και υλικές ζημίες μεγάλες. Οι Χούθι ήθελαν απλώς να εμποδίζουν τα πλοία να περάσουν ως φυσικό δικαίωμά τους», είπε ο εκπρόσωπός τους.

«Δεν θέλουμε η σύγκρουση να επεκταθεί στην περιοχή και εξακολουθούμε να  προσπαθούμε να μην κλιμακωθεί η ένταση, όμως η εξέλιξη εξαρτάται από τους Αμερικανούς, γιατί εξακολουθούν να επιτίθενται. Η Υεμένη αντιδρά στις αμερικανικές και βρετανικές επιθέσεις, δεν τις άρχισε εκείνη, και θέλει να επιβεβαιώσει την θέση της, που είναι να εμποδίζονται τα ισραηλινά πλοία να κατευθύνονται προς τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», πρόσθεσε.

«Δεν θα χτυπήσουμε τη Σαουδική Αραβία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά τους καλούμε όλους να αποτρέψουν την στρατιωτικοποίηση της Ερυθράς Θάλασσας και να εμποδίσουν την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή», δήλωσε ο Αμπντουλσαλάμ για τις αραβικές δυνάμεις του Κόλπου. Όσο για το ότι τους δίνει εντολές το Ιράν, απάντησε ότι «οι Χούθι έχουμε πάρει τις δικές μας αποφάσεις για την σύγκρουση και δεν παίρνουμε εντολές από την Τεχεράνη. Δεν έχουμε λάβει οποιοδήποτε σχόλιο από τους Ιρανούς μέχρι στιγμής. Δεν ξέρουμε αν θα μας ενημερώσουν αργότερα. Εμείς εμμένουμε πάντως στην απόφασή μας να μην περνούν πλοία ισραηλινών συμφερόντων που έχουν προορισμό κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές», είπε.

Πηγή: Reuters

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι