Τι είπε ο Μητσοτάκης στο Bloomberg για χρέος, πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ζάκυνθος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Μήνυμα αισιοδοξίας εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg. Ειδικότερα υπογράμμισε ότι ο Μάρτιος και ο Απρίλιος θα είναι καλύτεροι μήνες για την Ελλάδα, διότι θα έχει προχωρήσει και ο εμβολιασμός των πιο ευάλωτων.

Σε ό,τι αφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού ο πρωθυπουργός τόνισε πως εάν οι ταξιδιώτες το έχουν στη διάθεσή τους δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς. Ενώ στη περίπτωση που κάποιος δεν το διαθέτει θα οφείλει να υποβληθεί σε τεστ και αυτό θα πρέπει να βγει αρνητικό για να μη μπει σε καραντίνα.

«Πιστεύω ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα υιοθετηθεί και από άλλες χώρες. Βλέπω ότι πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα γι’ αυτή την ιδέα (το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού) και ο λόγος είναι ότι οι πολίτες αυτών των χωρών θέλουν να ταξιδέψουν και θέλουν να κάνουμε αυτές τις μετακινήσεις όσο το δυνατόν πιο εύκολες, ειδικά κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ότι οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού επιτάχυναν την υιοθέτηση θετικών στοιχείων, όπως τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την τηλε-εκπαίδευση, για την ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας. Σε ότι αφορά την οικονομία, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα τα έχει πάει συγκριτικά πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως προς τη διαχείριση της πανδημίας.

Χρέος και στερεότυπα του Νότου

«Πολλοί επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα εν μέσω πανδημίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει ανακτήσει τη διεθνή της αξιοπιστία και ότι πλέον δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Δηλωτικό, μάλιστα, πως η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις, που αναλαμβάνει, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι και η επιβεβαίωση της απόφασης του «να προχωρήσει η χώρα στην πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και συγκεκριμένα για τα 3,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 5,1 δισ. ευρώ».

Ερωτηθείς, για την εκλογή του Μάριο Ντράγκι στην πρωθυπουργία της Ιταλίας, ο κ. Μητσοτάκης την χαρακτήρισε «εξαιρετικά καλή είδηση, γιατί θα συμβάλει και αυτός από την πλευρά του, ώστε να ανατραπούν τα στερεότυπα της προηγούμενης δεκαετίας για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου».

Τουρκία

Στο ερώτηση για την κρίση με την Τουρκία, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι το  2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σημείωσε: «Έχουμε δει πως η απειλή κυρώσεων μπορεί να αναγκάσει μία χώρα να αλλάξει συμπεριφορά. Έχουμε δει βελτίωση το 2021. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να κινούμαστε σ’ αυτόν τον δρόμο. Παράλληλα, όμως ενισχύουμε τις συμμαχίες μας με χώρες, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και αποδεικνύουμε μέσω των συμφωνιών μας με Ιταλία και Αίγυπτο πως μπορούμε να επιλύουμε τις διαφορές μας αναφορικά με τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών υπό όρους καλής γειτονίας. Το ίδιο ευελπιστούμε να γίνει και με την Τουρκία».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι