Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για “θόλο” αεράμυνας στην Ελλάδα, για Μπελέρη και για θητεία

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου συνιστά ευκαιρία ιστορικής και εθνικής ενδοσκόπησης, δηλώνει ο Δένδιας

«Η διαδικασία ώστε ο εναέριος χώρος της Ελλάδας να καταστεί σε διάστημα λίγων ετών από σήμερα, αδιαπέραστος, έχει ήδη δρομολογηθεί», είπε σε συνέντευξη του προς τα “Παραπολιτικά” και τον δημοσιογράφο  Κώστα Παπαχλιμίντζο, υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Επίσης δήλωσε ικανοποιημένος από την παρουσία της φρεγάτας “Ύδρα” στην Ερυθρά και είπε ότι ίσως η θητεία αλλάξει ως προς το σύστημα εκπαίδευσης, ακολουθώντας το φιλλανδικό μοντέλο.

Αναφορικά με την αεράμυνα, είπε ότι «έχουμε εντάξει την ανάπτυξη της άμυνας σε από αέρος επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων από drones, στο νέο οικοσύστημα αμυντικών τεχνολογιών, του υπό ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛ.Κ.Α.Κ), όπως και στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ). Αποτελεί προτεραιότητά μας να εξαλείψουμε τυχόν υστέρηση σε σχέση με τις γειτονικές χώρες και επί τούτου δημιουργούμε τον αντιαεροπορικό “θόλο” και τον “θόλο” αντι-drones, που θα προστατεύει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου Κώστα Παπαχλιμίντζου αν έχουν πράγματι μηδενιστεί οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά ή drones τους τελευταίους 15 μήνες και σε ποια βάση μπορεί να συνεχιστεί αυτή η «νηνεμία» στο Αιγαίο, απάντησε:

«Είναι γεγονός ότι μετά την επίσκεψή μου στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, ως Υπουργός Εξωτερικών, συνοδευόμενος από τον τότε ομόλογό μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι παραβιάσεις είναι μηδενικές ή απειροελάχιστες. Δεν μπορεί να γίνει καν σύγκριση της σημερινής κατάστασης με ό,τι συνέβαινε το διάστημα 2019 – 2022. Η νηνεμία επί του πεδίου είναι σαφώς καλοδεχούμενη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την κατεύθυνση την οποία θα επιλέξει όταν αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική δραστηριότητα ο Πρόεδρος Ερντογάν. Συνεπώς, όσο παραμένουν στο τραπέζι ανυπόστατες αιτιάσεις, όπως για το casus belli, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Για την ανανέωση των αεροσκαφών, είπε: «Έχω δηλώσει ότι η Ελλάδα οφείλει να μεταβεί από την εποχή των πολλών τύπων μαχητικών αεροσκαφών, στην εποχή της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης ομοιοτυπίας. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα διαθέτει στο μέλλον 200 αεροσκάφη 4,5 και 5ης γενιάς, δηλαδή F-16 Viper, Rafale και F- 35, έχοντας έναν από τους πιο ομοιογενείς αλλά και πιο σύγχρονους στόλους μαχητικών στον κόσμο. Για τα F-35 μάλιστα παραλήφθηκε πρόσφατα η επιστολή αποδοχής (LoA) της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα.

»Αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον αγοράς για τα F-4, όπως και για τα Mirage 2000- 5 και τα F-16 Block 30, αυτό θα είναι καλοδεχούμενο. Θα πρέπει να καταστεί σαφές πάντως ότι η αντικατάστασή τους δεν πρόκειται να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας όπου βρίσκονται τα F-4 σήμερα, πρόκειται να επιχειρούν σε λίγα χρόνια τα F-35».

Οι “Ασπίδες”

Για την επιχείρηση «Ασπίδες», είπε ότι το πλήρωμα της φρεγάτας “Ύδρα”, «επιδεικνύει εξαιρετικό επαγγελματισμό υπό δύσκολες συνθήκες και παραμένει σε ετοιμότητα για να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε απειλή. Μέχρι στιγμής έχει εκτελέσει δεκάδες αποστολές εγγύς προστασίας σε εμπορικά πλοία και αρκετές αποστολές monitoring, προστατεύοντας εμπράκτως την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή».

Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι το επιχειρησιακό στρατηγείο των “Ασπίδων” βρίσκεται στην Ελλάδα, με διοικητή τον Έλληνα υποναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη. Όσον αφορά στο πότε θα επιστρέψει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας η φρεγάτα «Ύδρα» και πότε θα αντικατασταθεί από άλλη, είπε ότι αυτό αναμένεται να γίνει εντός Μαΐου.

Θητεία στιλ Φιλλανδίας

Για το μοντέλο της θητείας, είπε ότι «επανεξετάζεται, με στόχο ριζικές αλλαγές, όχι στον χρόνο της ή στην αντικατάσταση των στρατεύσιμων από επαγγελματικά και μόνο στελέχη, ενδεχόμενο το οποίο απορρίπτουμε, καθώς πιστεύουμε στον στρατό των πολιτών, αλλά για να αποτελεί ποιοτικό χρόνο και όχι ‘χαμένο’, όπως πιστεύει σημαντική μερίδα των νέων μας σήμερα. Εξετάζεται μια εκπαίδευση ταχύρρυθμη, αλλά αποτελεσματική, στα πρότυπα της Φιλλανδίας».

Για τις ευρωεκλογές, είπε ότι «το ενδεχόμενο να θεωρήσουν οι πολίτες ότι οι ευρωεκλογές είναι μία ‘δημοσκόπηση’, είναι υπαρκτό, όπως συμβαίνει σε κάθε εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς δεν εκλέγεται κυβέρνηση. Στη συγκυρία αυτή όμως, κατά την οποία οι δυνάμεις του λαϊκισμού καραδοκούν για μια δυναμική επανεμφάνισή τους, οφείλουμε ως Νέα Δημοκρατία να θέσουμε το διακύβευμα, το οποίο ξεπερνά τον ορίζοντα των συγκεκριμένων ευρωεκλογών, και το οποίο είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας» κατέληξε ο υπουργός.

Για την υποψηφιότητα Μπελέρη ερωτήθηκε αν προσθέτει δυναμική στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και αν έχει εκφραστεί η άποψη ότι θα αποτελέσει λόγο επιδείνωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων.«Το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί μία πρόταση προς την ελληνική κοινωνία με πολυσυλλεκτικά χαρακτηριστικά. Κάθε υποψηφιότητα κάτι αντιπροσωπεύει», κατέληξε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Παραπολιτικά

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version