Τι είπε στην απολογία του για τον 17χρονο ο αστυνομικός

Τι είπε στην απολογία του για τον 17χρονο ο αστυνομικός

«Έβαλε το χέρι του στο όπλο μου και εκπυρσοκρότησε χωρίς να πατήσω τη σκανδάλη» είπε απολογούμενος ο αστυνομικός για τον 17χρονο Ρομά. Χωρίς ασφάλεια ήταν το υπηρεσιακό όπλο.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, μετά την απολογία του, ο αστυνομικός που κατηγορείται ότι πυροβόλησε και σκότωσε 17χρονο Ρομά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στο Λεοντάρι Βοιωτίας. Στον ηλικίας 41 ετών άνδρα, επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος απαγόρευσης εξόδου από την χώρα. Η προσαγωγή του στο Δικαστικό Μέγαρο Θήβας έγινε νωρίτερα το πρωί κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για το φόβο ενεργειών από συγκεντρωμένους φίλους του 17χρονου που ζητούν δικαιοσύνη στη μνήμη του.

Στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε στις Αρχές ο αστυνομικός ανέφερε μεταξύ άλλων πως «δυστυχώς το όλο συμβάν, οφείλεται σε μια τραγική συγκυρία, δεν πάτησα ποτέ τη σκανδάλη». Ο ίδιος αναφέρει και όσα προηγήθηκαν κατά την καταδίωξη. Όταν αυτή σταμάτησε, ο αστυνομικός λέει τα εξής: «Κινήθηκα προς την πλευρά της πόρτας του οδηγού φωνάζοντας δυνατά «Αστυνομία, σβήστο!», «Κατέβα κάτω!», «Σταμάτα!», χωρίς να έχω ακόμα βγάλει από τη θήκη του το όπλο μου, όπως βεβαιώνει και ο αυτόπτης μάρτυρας Κ. Δ. Όταν ο οδηγός αγνόησε τις σαφείς εντολές μου, αναγκάστηκα, επειδή το όχημα ήταν εγκλωβισμένο και ήταν η μοναδική μου ευκαιρία να τον ακινητοποιήσω καθώς έδειχνε διάθεση να διαφύγει πάλι, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή μου, αφού θα μπορούσε ο οδηγός να είναι ένοπλος και να με πυροβολήσει, κινήθηκα προς τα εμπρός.

»Μετακινήθηκα από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου, χωρίς να κρατάω όπλο αρχικά, για να χτυπήσω με το χέρι μου το τζάμι της πόρτας του οδηγού, απαιτώντας για άλλη μια φορά να σβήσει τη μηχανή, να ανοίξει την πόρτα και να εξέλθει του αυτοκινήτου. Όταν για δεύτερη φορά ο οδηγός του ύποπτου οχήματος αδιαφόρησε προς τις εντολές μου, και επειδή δεν μπορούσα να δω πόσα άτομα ήταν μέσα στο αυτοκίνητο, αφού παρά τα φώτα, τα τζάμια ήταν κατάμαυρα και δεν έβλεπα τίποτα, έβγαλα το υπηρεσιακό μου όπλο από τη θήκη, με το δεξί μου χέρι, το οποίο δεν έχει ασφάλεια, το όπλισα και συνέχισα να φωνάζω στον οδηγό να βγει έξω και να σβήσει την μηχανή».

Η κρίσιμη στιγμή

«Μετά από αρκετά δευτερόλεπτα, που δεν μπορώ να υπολογίσω πόσα ακριβώς, λόγω και της εντάσεως των στιγμών, με το αριστερό μου χέρι άνοιξα την πόρτα του οδηγού, και για πρώτη φορά είδα, όσο μπορούσα να δω μέσα στο σκοτάδι, ότι στη θέση του οδηγού ήταν ένας άντρας που εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να υπολογίσω την ηλικία του, ούτε τη σωματική του διάπλαση, αλλά ο οποίος είχε στοιχεία επικινδυνότητας, όπως αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός το οποίο προέκυψε αργότερα κατά την έρευνα στο αυτοκίνητο, όπου στην ανοιχτή θήκη της πόρτας του οδηγού ευρέθη ένα επικίνδυνο όπλο με μεγάλη λάμα, στη δε ανοιχτή θήκη της πόρτας του συνοδηγού ανευρέθη ένα μεγάλο κατσαβίδι το οποίο είναι εντελώς άσχετο με την ηλικία και τις καθημερινές ενασχολήσεις του θύματος, του αδελφού του και της μητέρας τους.

»Αφού άνοιξα την πόρτα του οδηγού και έχοντας λάβει προφυλάξεις ούτως ώστε το σώμα μου να βρίσκεται εκτός του ανοίγματος της πόρτας αυτής, και συγκεκριμένα στο σημείο όπου χωρίζονται η πίσω από την μπροστινή πόρτα, και κρατώντας στο δεξί μου χέρι το υπηρεσιακό μου όπλο επανειλημμένα φώναζα «Αστυνομία, Κατέβα κάτω!». Αφού αντιστεκόταν και αρνιόταν να εξέλθει του οχήματος, σκύβοντας μέσα στο αυτοκίνητο άρπαξα με το αριστερό μου χέρι τον αείμνηστο από τον δεξιό ώμο.

»Σε αυτό το σημείο ο αείμνηστος είχε πλέον με το πάνω μέρος του σώματός του στραφεί σε μια θέση με κλίση αριστερά εμπρός σκύβοντας, και ενώ το δεξί μου χέρι, που κρατούσε το όπλο, βρισκόταν πολύ κοντά σε απόσταση περίπου 50 – 60 εκατοστών από το σώμα του αείμνηστου, μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ συγχρόνως συνέχιζα να τον τραβώ από τον ώμο για να τον βγάλω έξω, σε εκείνο το χρονικό σημείο που το σώμα του κινούμενο πλησίασε το δεξί μου χέρι, εκείνος πιθανότατα από φόβο, λόγω του ότι το όπλο ήταν πολύ κοντά του, έκανε τη μοιραία κίνηση με το εξωτερικό μέρος της παλάμης του, και φέρνοντας το χέρι του μπροστά στην κάνη, απώθησε με βίαιο τρόπο το όπλο μου, με αποτέλεσμα αυτό να εκπυρσοκροτήσει, γιατί αυτή η βίαιη κίνηση του προκάλεσε την ενεργοποίηση της σκανδάλης χωρίς εγώ ποτέ να την πατήσω.

»Γι’ αυτό άλλωστε, όπως προκύπτει από το βίντεο ηχητικό ντοκουμέντο η ανθρώπινη αντίδραση μου είναι η με ουρλιαχτά και λυγμούς φράση «τι έκανες ρε φίλε». Δυστυχώς το όλο συμβάν, οφείλεται σε μια τραγική συγκυρία, αφού εάν η κάννη του όπλου είχε μετά την ενέργεια του αείμνηστου θύματος μετατοπιστεί έστω και για ένα εκατοστό πιο κει, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό και θα τον είχαμε κοντά μας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι