Τι πρέπει να γίνει για να αρθεί το lockdown

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, παθολογος Ματίνα Παγώνη, εκτιμά ότι για να αρθεί το lockdown θα πρέπει να αποδώσουν τα μέτρα με σημαντική μείωση των κρουσμάτων, ώστε να ανασχεθεί η μεγάλη “εισροή” ασθενών στα νοσοκομεία, που έφθασε τις τελευταίες ημέρες του 150-170 την ημέρα.

Ο λόγος που επιβλήθηκε το lockdown ήταν η αδυναμία του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει τον αριθμό των ασθενών και ο λόγος που θα αρθεί θα είναι ή η δραστική ενίσχυσή του ή η δραστική μείωση των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία.

«Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο και θα αρχίσουν να αποδίδουν ύστερα από 15-20 μέρες. Οπωσδήποτε θα έχουμε εν τω μεταξύ και άλλη αύξηση κρουσμάτων. Ο αριθμός αυτός θα εξαρτηθεί από το τι κάναμε πριν από 10-15 μέρες. Εάν εφαρμόσουμε όλοι τα μέτρα θα τα πάμε πάρα πολύ καλά. Μετά από 20 μέρες θα ξεκινήσει η μείωση κρουσμάτων και δεν θα παραταθεί η καραντίνα. Όχι ότι σε 20 μέρες θα είμαστε θαυμάσια. Απλά τότε θα ξεκινήσει να υπάρχει μια μείωση κρουσμάτων εάν εφαρμοστούν τα μέτρα. Μην περιμένετε ότι από τη μια στιγμή στην άλλη τα πράγματα θα επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς», είπε.

Για βελτίωση σε μια εβδομάδα μιλάει η Κοτανίδου

 

 

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, εξήγησε υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνει η άρση του lockdown. Συγκεκριμένα θα πρέπει να καταγραφεί μείωση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία, γεγονός που αυτόματα θα μειώσει τις εισαγωγές στις ΜΕΘ πάνω από 50% σε διάστημα τριών εβδομάδων. Ο επόμενος στόχος θα είναι τα ημερήσια κρούσματα να πέσουν κάτω από τα 1.000.

Η ίδια είπε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε το lockdown επειδή αυξήθηκαν κατακόρυφα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και πολύ γρήγορα η κατάσταση πλέον δεν θα ήταν διόλου διαχειρίσιμη.

«Ελπίζουμε ότι τώρα με τα αυστηρότερα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από το Σάββατο όλοι θα συμμορφωθούμε και θα καθίσουμε λίγο στα σπίτια μας χωρίς να κάνουμε κρυφά πάρτι, με μάσκα παντού και σε μία βδομάδα θα καταφέρουμε να δούμε βελτίωση σημαντική της κατάστασης»  είπε, επιμένοντας ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι διαχειρίσιμη. Η κα Κοτανίδου πιστεύει ότι αν τηρηθούν τα μέτρα «θα μπορέσουμε να κάνουμε σχεδόν κανονικές γιορτές».

 

«Θα κάνουμε γιορτές και θα δούμε και τους συγγενείς μας αλλά σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον», είπε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι