Τι συμβαίνει με τα πρόωρα βρέφη στη Γάζα;

Πύρρειος νίκη για την Χαμάς η επίθεση του Οκτωβρίου, Ιωάννης Μπαλτζώης

Ασαφής παραμένει η κατάσταση των πρόωρων νεογνών στη Γάζα, με αντιφατικές πληροφορίες από τις δύο πλευρές

Ενώ προχθές υπήρξε πληροφόρηση ότι πέθαναν πέντε πρόωρα βρέφη στο πολιορκούμενο κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας επειδή δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, σήμερα δίνονται πληροφορίες ότι οι ζωές των βρεφών κινδυνεύουν και ότι χάθηκαν τρία βρέφη, χωρίς να είναι σαφές αν υπέκυψαν συνολικά τρία ή αν με τα σημερινά έγιναν οκτώ. Επίσης άλλη πηγή αναφέρει ότι δεν χάθηκαν βρέφη το τελευταίο 24ωρο και ότι κινδυνεύουν 36 νεογνά, αλλά δεν ξεκαθαρίζεται αν έχουν ήδη χάσει τη “μάχη” κάποια από αυτά.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, οι ζωές 36 νεογνών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα (το μεγαλύτερο της Γάζας) κρέμονται από μια κλωστή ή αυτό πάντως αναφέρει το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου. Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι δεν υπάρχει σαφής και ασφαλής μηχανισμός μετακίνησής τους, ενώ το Ισραήλ επιμένει από πλευράς του ότι “στέλνει θερμοκοιτίδες”.

Οι θάνατοι βρεφών αλλά και επτά ενηλίκων σε ΜΕΘ οφείλονται στο ότι δεν υπάρχουν καύσιμα για τις γεννήτριες οι οποίες τροφοδοτούν τα μηχανήματα στις ΜΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι η Λωρίδα της Γάζας τελεί υπό πλήρη ισραηλινό αποκλεισμό αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Η ισραηλινή χερσαία επίθεση που ακολούθησε έφερε τις μάχες στους δρόμους γύρω από το νοσοκομείο στο κέντρο της πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας.

«Τα 36 νεογνά, που ζυγίζουν λιγότερο από 1,5 κιλό και ορισμένα μόλις 700 με 800 γραμμάρια, είναι τοποθετημένα τώρα το ένα δίπλα στο άλλο σε κανονικά κρεβάτια, εκτεθειμένα στις μολύνσεις και χωρίς οιαδήποτε εξατομικευμένη προσαρμογή σε επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας για το καθένα τους», αναφέρει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. «Ευτυχώς, είναι ακόμη 36, δεν χάσαμε κανένα στη διάρκεια της νύχτας. Όμως ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλος, μπορεί να τα χάσουμε», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο χειρουργός Άχμεντ ελ Μοχατάλαλι,

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως συντονίζει τη μεταφορά θερμοκοιτίδων για να μπορέσει να γίνει η απομάκρυνση των νεογνών. Ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία στρατιώτη που ξεφορτώνει θερμοκοιτίδες από ένα βαν. Ο ισραηλινός στρατός ανήρτησε επίσης ένα βίντεο που δείχνει τη Σάνι Σάσον, εκπρόσωπο του γραφείου συνδέσμου του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που ασχολείται με παλαιστινιακές πολιτικές υποθέσεις, να στέκεται μπροστά σε θερμοκοιτίδες και να λέει πως έχει γίνει επίσημη προσφορά βοήθειας.

«Εκτεταμένες προσπάθειες είναι σε εξέλιξη προκειμένου να διασφαλιστεί πως αυτές οι θερμοκοιτίδες ακριβώς εδώ πίσω μου μπορούν να φθάσουν στα μωρά στη Γάζα χωρίς καθυστέρηση”, είπε στο βίντεο. Ισραηλινός αξιωματούχος που έχει εμπλακεί στις προσπάθειες αυτές και ο οποίος μίλησε στο Reuters ζητώντας να μην αναφερθεί το όνομά του, δήλωσε πως τρεις διαθέσιμες θερμοκοιτίδες έχουν παραδοθεί από ισραηλινά νοσοκομεία, χωρίς να λέει όμως “πού”.

«Η πρόθεση είναι να καταστεί δυνατή η ασφαλής απομάκρυνση νεογνών. Απ΄ ό,τι αντιλαμβανόμαστε, το Σίφα δεν διαθέτει τις απαραίτητες μεταφερόμενος θερμοκοιτίδες. Οι δικές μας θερμοκοιτίδες είναι σε κατάσταση αναμονής έξω από τη Γάζα για την περίπτωση που συμφωνηθεί η παράδοσή τους», είπε. Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός δείχνουν συμβατικές μεταφερόμενες θερμοκοιτίδες, δήλωσε ο Άρθουρ Έντελμαν, καθηγητής Παιδιατρικής και Νεογνολογίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Αυτές λειτουργούν, όπως είπε, με μπαταρία, που κρατάει ένα δίωρο. «Υπάρχει η επιλογή να μπαίνουν σε πρίζα σε μια πηγή ενέργειας ασθενοφόρου», προσέθεσε.

Ο στρατός δεν είπε τι βήματα θα κάνει προκειμένου να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση των νεογνών εν μέσω σφοδρών αεροπορικών πληγμάτων και συνεχιζόμενων μαχών στην περιοχή του νοσοκομείου αλ Σίφα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε πως δεν υπάρχει αντίρρηση για την απομάκρυνση των νεογνών, όμως είπε πως δεν υπάρχει ο κατάλληλος μηχανισμός. «Δεν έχουμε αντίρρηση να μεταφερθούν τα μωρά σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, στην Αίγυπτο, στη Δυτική Όχθη ή ακόμη και στα νοσοκομεία της κατοχικής δύναμης του Ισραήλ. Αυτό που μας νοιάζει πιο πολύ είναι οι ζωές των βρεφών», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Άσραφ αλ Κίντα, τηλεφωνικώς “Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένας σαφής μηχανισμός”.

Το Ισραήλ υποστηρίζει πως το νοσοκομείο δεν βρίσκεται υπό πολιορκία και λέει πως οι δυνάμεις του προσφέρουν διαδρομές εξόδου σε όσους βρίσκονται μέσα. Ιατρικό προσωπικό και αξιωματούχοι στο νοσοκομείο λένε απεναντίας πως όσοι επιχειρούν να φύγουν δέχονται πυρά. Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς από ανεξάρτητη πηγή. Ο χειρουργός Άχμεντ ελ Μοχατάλαλι δήλωσε πως είναι ενήμερος για τις προσπάθειες διάσωσης των νεογνών, αλλά δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες. «Κάποιος μας ζήτησε να πάρουμε τα ονόματα των μωρών και να πούμε πόσα είναι. Αλλά κανένα πραγματικό βήμα επί του πεδίου. Άρα δεν ξέρουμε πόσο σοβαρές είναι αυτές οι προσπάθειες να απομακρυνθούν τα βρέφη», είπε.

Ο ισραηλινός στρατός ανήρτησε ηχητικό που όπως λέει είναι η συνομιλία ανάμεσα σε έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό από τη Διοίκηση Συντονισμού και Συνδέσμου του Ισραήλ με τον γενικό διευθυντή του νοσοκομείου αλ Σίφα, στα αραβικά, με αγγλικούς υποτίτλους. Σε αυτό το ηχητικό ακούγεται ο αξιωματούχος να μιλάει σχετικά με την τοποθέτηση μιας θερμοκοιτίδας στην πύλη του νοσοκομείου, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες πώς ή πότε θα συμβεί αυτό. Ο γενικός διευθυντής απαντά πως αυτό θα βοηθούσε, προσθέτοντας πως χρειάζονται επίσης τέσσερις αναπνευστήρες για παιδιά. Ο Ισραηλινός απαντά πως θα δει τι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει και ο γενικός διευθυντής του λέει πως χρειάζονται βοήθεια όλες οι πτέρυγες του νοσοκομείου.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξαλείψει τη Χαμάς αφότου μαχητές της οργάνωσης επέδραμαν σε κοινότητες του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας περίπου 240 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία. Η αντεπίθεσή του έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 11.000 ανθρώπων στη Γάζα μέχρι τώρα, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ενώ ο ΟΗΕ έχει αναφέρει επισήμως ότι 101 ιατρονοσηλευτές έχουν σκοτωθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι