Τιμήθηκαν οι νεκροί της Μάχης των Ευζώνων

Τιμήθηκαν οι νεκροί της Μάχης των Ευζώνων

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 83η επέτειο της μάχης των Ευζώνων τελέστηκε σήμερα παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, που εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη Μάχη των Ευζώνων ελάχιστοι χωρικοί πολέμησαν με τσουγκράνες και αξίνες τάγμα Βουλγάρων, όταν στους τελευταίους, ως συμμάχους τους, οι Γερμανοί παραχώρησαν τα χωριά της περιοχής.

Μετά την ολοκλήρωση της δοξολογίας και την κατάθεση στεφάνου, ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι χθες έγιναν εκδηλώσεις για τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την οποία απαιτήθηκαν αγώνες και θυσίες, όπως η συλλογική αντίσταση των κατοίκων των Ευζώνων μετά από την έπαρση της βουλγαρικής σημαίας στο δημοτικό σχολείο.

Στη Μάχη των Ευζώνων συγκρούσθηκαν οι Έλληνες κάτοικοι με τους Βουλγάρους στο χωριό Εύζωνοι του νομού Κιλκίς, στις 25 Απριλίου του 1941, λίγες μέρες μετά την κατάληψη της ευρύτερης περιοχής από τα γερμανικά στρατεύματα και την παράδοση της περιοχής στη βουλγαρική διοίκηση.

Αντιδρώντας, οι κάτοικοι των Ευζώνων αλλά και των γειτονικών χωριών (Πευκοδάσος, Μικρό Δάσος, Πλατανιά και Ποντοηράκλεια) διαδήλωσαν υπέρ της ελληνικότητας του τόπου τους και υπέστειλαν τη βουλγαρική σημαία που είχε τοποθετηθεί από τις κατοχικές δυνάμεις. Λίγες μέρες αργότερα όμως εμφανίσθηκε βουλγαρικός στρατός και τότε οι κάτοικοι, μαζί με λίγους στρατιώτες που επέστρεφαν από το μέτωπο, συγκρούσθηκαν με το βουλγαρικό τάγμα και τους ατάκτους Βουλγάρους, χρησιμοποιώντας αξίνες και ό,τι άλλο είχαν στη διάθεσή τους. Οι Βούλγαροι υπερίσχυσαν και σκοτώθηκαν τότε τρεις Έλληνες: οι έφεδροι Συμεών Ιωαννίδης και Αλέξανδρος Γρηγοριάδης και ο πολίτης Μιλτιάδης Κουρτοϊδής, που, μετά τη σύλληψή του, υπεβλήθη σε βασανιστήρια, στα οποία και υπέκυψε.

Οι Βούλγαροι θέλησαν να οδηγήσουν όλους τους κατοίκους προς ομαδική εκτέλεση, αλλά παρενέβη υπέρ των χωρικών μονάδα του γερμανικού στρατού που στάθμευε πλησίον της περιοχής και απελευθέρωσε όλους τους Έλληνες αιχμαλώτους.

Το χωριό ονομάσθηκε έτσι επειδή εκεί είχαν σκοτωθεί με βασανιστήρια εννέα Εύζωνοι στον Βαλκανικό Πόλεμο, το 1913. Συγκεκριμένα, είχαν συλληφθεί τότε εννέα τσολιάδες. Οι Βούλγαροι τους οδήγησαν στο Ματσίκοβο (η παλαιά ονομασία του χωριού των Ευζώνων), τους παρέλαβαν οι κομιτατζήδες και αφού τους βασάνισαν, τους σκότωσαν. Μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου οι Έλληνες πήγαν στον τόπο εκτέλεσης, συνέλεξαν τα οστά των εννέα τσολιάδων και τα έθαψαν στο χωριό. Αυτό ονομάστηκε “Ἑύζωνοι” το 1927, στη μνήμη των εννέα νέων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι