Το 2023, το πιο ζεστό έτος όλων των εποχών σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Το 2023, το πιο ζεστό έτος όλων των εποχών σύμφωνα με τον ΟΗΕ,

Το 2023 αναμένεται ότι θα είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ και έχει σηματοδοτηθεί από μια σειρά στατιστικών ρεκόρ που όλα υπογραμμίζουν τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της δράσης κατά της κλιματικής απορρύθμισης, υπογράμμισε σήμερα ο ΟΗΕ.

Την ημέρα έναρξης στο Ντουμπάι της COP28, της 28ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ, WMO), θέλησε να κάνει μια υπόμνηση στους αντιπροσώπους που μπορεί να μην είχαν αντιληφθεί το βαθμό σοβαρότητας της κατάστασης.

«Τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι σε επίπεδο ρεκόρ. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες σπάνε ρεκόρ. Η στάθμη της θάλασσας έχει ανέλθει σε επίπεδο ρεκόρ και ποτέ οι αιώνιοι πάγοι της Ανταρκτικής δεν είχαν τόσο μικρή έκταση», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΜΟ Πέτερι Τααλάς, ο οποίος καταγγέλλει «έναν εκκωφαντικό ορυμαγδό από ρεκόρ που σπάνε».

Για τον Αντόνιο Γκουτέρες, γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, αυτά τα ρεκόρ θερμοκρασίας «θα προκαλέσουν κρύο ιδρώτα στους παγκόσμιους ηγέτες».

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η ανθρωπότητα χάνει τη δυνατότητα να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας σε διαχειρίσιμο επίπεδο. Οι συμφωνίες του Παρισιού το 2015 για το κλίμα είχαν στόχο να περιορισθεί η άνοδος της θερμοκρασίας σημαντικά κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα που είχαν μετρηθεί από το 1850 ως το 1900 – και ει δυνατόν στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Όμως στο τέλος Οκτωβρίου 2023, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν ήδη περίπου 1,4 βαθμό Κελσίου πάνω από το προβιομηχανικό επίπεδο αναφοράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι