Το 38% των Τούρκων τελείωσε μόνο δημοτικό ή ούτε καν αυτό

Νέα μεταπτυχιακά από τη Σχολή Ευελπίδων και το Πολυτεχνείο Κρήτης

Έρευνα που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Κορκουσούζ» σχετικά με το μορφωτικό επίπεδο των Τούρκων πολιτών δείχνει ότι ότι το 3% δεν ξέρει γραφή και ανάγνωση, ενώ το 11% την έμαθε χωρίς να πάει σχολείο. Άλλο ένα 24% τελείωσε μόνον ένα τμήμα της πρωτοβάθμιας -το 8ετές δημοτικό. Ομως και από το αυτό το 24% οι περισσότεροι δεν πήραν απολυτήριο. Μόνον 18% έχει πάρει αποδεικτικό ότι ολοκλήρωσε και τα 8 έτη της πρωτοβάθμιας.

Στην Τουρκία θεωρητικά η πρωτοβάθμια είναι υποχρεωτική, αλλά πολλά παιδιά δεν εγγράφονται ή εγκαταλείπουν προτού συμπληρώσουν τα τέσσερα ή οκτώ χρόνια. Στα τουρκικά σχολεία έχουν καθιερωθεί συγκεκριμένα δύο βαθμίδες, η πρωτοβάθμια (που χωρίζεται σε δύο υποβαθμίδες με δύο τετραετίες εκάστη, 6-10 ετών η πρώτη και 10 ετών έως 14 ετών η δεύτερη) και η δευτεροβάθμια που είναι επίσης διαρκείας 4 ετών και αφορά στους εφήβους 14-18 ετών -ανάλογη του λυκείου. Σύμφωνα με την έρευνα, μόνον το 18% έχει τελειώσει το λύκειο ή την δευτεροβάθμια και το 14% έχει πανεπιστημιακή παιδεία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version