Το Bloomberg για τα ελληνοτουρκικά, με τον καημό του για το ρωσικό αέριο

Επιστολή αμερικανών βουλευτών σε Μπάιντεν για την πώληση F-16 στην Τουρκία

«Η Τουρκία φαίνεται να έχει απομονωθεί, καθώς η Ελλάδα αποκτά όλο και περισσότερους συμμάχους (Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ, Γαλλία), γεγονός που ευνοεί την εθνικιστική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» σημειώνει σε άρθρο γνώμης το αμερικανικό Bloomberg.

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι «σε παλαιότερες ελληνοτουρκικές κρίσεις μεσολαβούσε ο εκάστοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ προκειμένου να αποφευχθεί η ελληνοτουρκική σύρραξη, αλλά τον ρόλο αυτό τον έχει αναλάβει τώρα η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Παρά τη διαμεσολάβησή της και μία προσωρινή εκεχειρία, η ένταση συνεχίζεται αμείωτη, με κίνητρο την εκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε διαφιλονικούμενα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Οι ΗΠΑ φαίνονται και απρόθυμες και ανήμπορες να αποτρέψουν μία ένοπλη σύρραξη και η Καγκελάριος πρέπει μάλλον να ενισχύσει τις προσπάθειές της».

Αναφερόμενος ο αρθρογράφος  στην επιρροή της Καγκελαρίου στον Ερντογάν,  επισημαίνει ότι «διαφαίνεται όντως κάποια επιρροή, καθώς η Γερμανία είναι ένας από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας και η χώρα κατέχει επί του παρόντος της Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Μία από τις προτεινόμενες λύσεις», γράφει το Bloomberg, «είναι η συμμετοχή της Τουρκίας στο “Συμβούλιο για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο”, από το οποίο είναι αποκλεισμένη, λόγω της ρήξης της με την Κύπρο. Η διαμεσολάβηση της Καγκελαρίου μπορεί να έχει δύο στόχους: αφενός να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους, με το επιχείρημα ότι η πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική για ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία, αφετέρου να πείσει την Τουρκία και την Κύπρο ότι η Ευρώπη είναι η πιο λογική αγορά για το φυσικό αέριο ενώ η πιο σύντομη διαδρομή περνάει μέσα και από τις δύο χώρες».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version