Το Χόλιγουντ στο πλευρό των διαδηλωτών κατά του ρατσισμού

Το Χόλιγουντ στο πλευρό των διαδηλωτών κατά του ρατσισμού

Από τον Σπάικ Λι ως τον πρωταγωνιστή του «Star Wars» Τζον Μπογιέγκα, η κινηματογραφική βιομηχανία ζητάει δικαιοσύνη συμπράττοντας κατά της ρατσιστικής βίας

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο κινηματογράφος υψώνει τη φωνή του όλο και δυνατότερα κατά της ρατσιστικής βίας στην Αμερική.

Μετά τη σοκαριστική δολοφονία του George Floyd, μαύροι και λευκοί σταρ του Χόλιγουντ, σκηνοθέτες που έχουν αφιερώσει το έργο τους στον πόλεμο κατά του ρατσισμού, όπως ο Σπάικ Λι («Κάνε το σωστό», «Η παρείσφρηση»), αλλά και νεότεροι δημιουργοί σαν τον Βρετανό σκηνοθέτη και σεναριογράφο Στιβ ΜακΚουίν, βραβευμένο με Όσκαρ καλύτερης ταινίας για το βασισμένο σε αληθινή ιστορία αντιρατσιστικό δράμα «12 χρόνια σκλάβος» (2012) ή ανερχόμενοι σταρ όπως ο Βρετανός Τζον Μπογιέγκα, πρωταγωνιστής της σύγχρονης τριλογίας «Star Wars», βγαίνουν στην πρώτη γραμμή δηλώνοντας τα αυτονόητα.

«Δεν ξέρω αν θα έχω καριέρα μετά από αυτό, αλλά να πάει να γ***θεί!» βροντοφώναξε στο μεγάφωνο ο Μπογιέγκα στη διαμαρτυρία Black Lives Matter (Οι ζωές των μαύρων μετράνε) στο Λονδίνο, πριν δώσει έναν παθιασμένο λόγο μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, ξεσπώντας σε κλάματα.

«Θέλω να καταλάβετε πόσο επώδυνο είναι να σου υπενθυμίζουν κάθε μέρα ότι λόγω του δέρματός σου δεν αξίζεις τίποτα…Οι ζωές των μαύρων ήταν πάντοτε σημαντικές. Σημαίναμε πάντοτε πολλά. Πάντα πετυχαίναμε παρά τις δυσκολίες. Τώρα πια έφτασε η ώρα να γίνει κάτι. Δεν μπορώ να περιμένω άλλο» είπε ο ηθοποιός.

Αμέσως μετά, η στήριξη που πρόσφεραν στον ηθοποιό φίλοι και συνεργάτες όπως ο σκηνοθέτης Τζόρνταν Πιλ («Τρέξε!») και ο σταρ του Μπρόντγουεϊ Λιν Μάνουελ Μιράντα, ακόμα και το στούντιο της Lucasfilm, ήταν καθολική.

«Η Lucasfilm είναι στο πλευρό του Τζον Μπογιέγκα» ανέφερε μεταξύ άλλων η δήλωση του στούντιο αποκαλώντας τον νεαρό ηθοποιό ως «τον δικό μας ήρωα». Η άνευ όρων στήριξη της Lucasfilms που έχει τον πρώτο ρόλο στην παραγωγή των «Star Wars» είναι σε αντιστοιχία με την κοινή γραμμή που κρατούν τα χολιγουντιανά στούντιο υπέρ της στήριξης των διαδηλωτών και των διαμαρτυριών για τη σοκαριστική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Η Warner, επίσης, αποφάσισε να διαθέσει δωρεάν στις πλατφόρμες streaming την ταινία «Just Mercy» (με τον ελληνικό τίτλο «Αγώνας για δικαιοσύνη») με πρωταγωνιστές τους Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και Τζέιμι Φοξ, που βγήκε και στη χώρα μας τον Φεβρουάριο του 2020.

Η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία του δικηγόρου Μπράιαν Στίβενσον ο οποίος αφιέρωσε την επαγγελματική του πορεία στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης έναντι των θανατοποινιτών αρχής γενομένης από την ρατσιστική Αλαμπάμα της δεκαετίας του ’80, μέσα από την πολύκροτη υπόθεση του Αφροαμερικανού Γουόλτερ ΜακΜίλαν. Ο ΜακΜίλαν καταδικάστηκε σε θάνατο το 1987 για τη δολοφονία ενός 18χρονου κοριτσιού, παρά την έλλειψη επαρκών αποδεικτικών στοιχείων εναντίον του.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Σπάικ Λι που έφτιαξε μία μικρού μήκους ταινία για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ο Βρετανός δημιουργός Στιβ ΜακΚουίν καταθέτει από την πλευρά του τα αυτοτελή επεισόδια της σειράς «Small Axe» για το BBC στη μνήμη του αδικοχαμένου Φλόιντ και τα μεταφέρει από τη μικρή οθόνη στη μεγάλη (δύο από αυτά τα επεισόδια, τα «Lovers Rock» και «Mangrove», ανακοινώθηκαν ως μέρος του φετινού επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Καννών).

Ο ΜακΚουίν θέλει η σειρά να προβληθεί πρώτα στα σινεμά πριν την πρεμιέρα της στο BBC και στην πλατφόρμα streaming της Amazon Prime ώστε να περάσει το μήνυμα της μέσα από τις προβολές στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Κάθε επεισόδιο θα συνιστά μία ταινία η οποία αφηγείται μία διαφορετική ιστορία μεταναστών από τις Δυτικές Ινδίες στο Λονδίνο των δεκαετιών του ’60, του ’70 και του ’80. Ο τίτλος της σειράς «Small Axe» είναι παρμένος από την αφρο-καραϊβική έκφραση «αν εσείς είστε το μεγάλο δέντρο, εμείς είμαστε το μικρό τσεκούρι», διάσημη κι από το ομότιτλο τραγούδι του Μπομπ Μάρλεϊ (1973).

Ειδικότερα, το «Mangrove» μπαίνει στα άδυτα της Δίκης των Εννέα του Μάνγκροβ (1970-1972), της κυριότερης δικαστικής υπόθεσης στη Βρετανία κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, στο πλαίσιο του αγώνα της κοινότητας των μαύρων μεταναστών για πολιτική ισότητα.

«Αφιερώνω αυτές τις ταινίες στον Τζορτζ Φλόιντ και σε όλους τους μαύρους που δολοφονήθηκαν, γνωστούς και αγνώστους, στις ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία και αλλού. «Αν είστε το μεγάλο δέντρο, είμαστε το μικρό τσεκούρι. Black Lives Matter.» δήλωσε ο Στιβ ΜακΚουίν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι