Τουρκία: Ρεκόρ 15ετίας ο πληθωρισμός, χτύπησε 25%

Τουρκία: Ρεκόρ 15ετίας ο πληθωρισμός, χτύπησε 25%

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία σημείωσε άλμα στο 25% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, αποτυπώνοντας τον αντίκτυπο που έχει η κρίση της τουρκικής λίρας καθώς η οικονομία κατεβάζει ταχύτητα.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,67%, σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού στατιστικού ινστιτούτου, υψηλότερα από την πρόβλεψη για 2,0% σε έρευνα του Reuters.

Λόγω της υποχώρησης της λίρας, η κυβέρνηση αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός αύξησης του τουρκικού ΑΕΠ μπορεί να είναι αρνητικός τα επόμενα τρίμηνα, αποθαρρύνοντας την όποια κίνηση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε στις 5,4740 λίρες έναντι του δολαρίου στις 10:20 ώρα Ελλάδας από τις 5,43 προηγουμένως.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version