Κλιμακώνει το Ισραήλ για ενέργειες της Μοσάντ σε άλλα κράτη παρά τις αντιδράσεις
03/01/2024Η Μοσάντ διαμηνύει ότι κανείς Άραβας που εμπλέκεται με την επίθεση της Χαμάς δεν πρέπει να κοιμάται ήσυχος, και ότι θα τον σκοτώσουν όπου κι αν βρίσκεται
Ο επικεφαλής της ισραηλινής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Μοσάντ, δήλωσε σήμερα ότι η υπηρεσία του θα «κάνει ξεκαθάρισμα λογαριασμών με οποιουσδήποτε εμπλέκονται στην φονική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όπου κι αν βρίσκονται».
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν, ενώ έχουν ήδη προκληθεί αντιδράσεις για χρήση drone σε ξένη επικράτεια και συγκεκριμένα στη Βηρυτό, όπου σκοτώθηκε ηγετικό στέλεχος της Χαμάς και δύο υπαρχηγοί του. (Η φωτ. είναι από το κτήριο στο οποίο βρίσκονταν τα γραφεία της Χαμάς).
Στην Τουρκία έγιναν 33 συλλήψεις και καταζητούνται άλλοι 14 με την κατηγορία ότι ήταν κατάσκοποι του Ισραήλ και είχαν σκοπό να προβούν σε ενέργειες εις βάρος ατόμων που θεωρούσαν μέλη της Χαμάς. Η Τουρκία έχει διαμηνύσει στο Ισραήλ “να μην τολμήσει να θίξει μέλος της Χαμάς σε τουρκικό έδαφος”.
Ο Νταβίντι Μπαρνέα, που έκανε τις σχετικές επιθετικά δηλώσεις στην κηδεία ενός πρώην αρχηγού της Μοσάντ που απεβίωσε χθες, είπε συγκεκριμένα: «Σήμερα, βρισκόμαστε σε πόλεμο. Και η Μοσάντ, σήμερα, όπως εδώ και 50 χρόνια, έχει δεσμευτεί να κάνει ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δολοφόνους που εισήλθαν από την την Γάζα, αλλά και με όσους σχεδίασαν την επίθεση και με τους χορηγούς τους (σ.σ. η εβραϊκή λέξη “χορηγός” μπορεί να έχει και την έννοια του αγγελιοφόρου). Θα πάρει ίσως καιρό, όπως και μετά τη σφαγή του Μονάχου, αλλά θα τους πιάσουμε όπου κι αν βρίσκονται. Κάθε μητέρα Άραβα πρέπει να ξέρει ότι αν ο γιος της συμμετείχε, άμεσα ή έμμεσα, στο μακελειό της 7ης Οκτωβρίου, υπέγραψε την θανατική του καταδίκη», είπε ο Μπαρνέα.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ηγεσία της Μοσάντ, ο Ζβι Ζαμίρ επέβλεψε την Επιχείρηση «Οργή του Θεού», που είχε στόχο τη δολοφονία των ηγετών της παλαιστινιακής οργάνωσης “Μαύρος Σεπτέμβρης”, μέλη της οποίας σκότωσαν 11 Ισραηλινούς αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το drone που έπληξε προάστιο της Βηρυτού για να φονευθεί ο αντιπρόεδρος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Σάλεχ αλ-Αρούρι, αλλά η απάντηση εκπροσώπου των ισραηλινών υπηρεσιών που κατηγορήθηκε για επέμβαση σε άλλη χώρα και πρόκληση εμπλοκής ή γενίκευσης του πολέμου ήταν «όποιος να αν έστειλε το drone, δεν είχε ως στόχο την επικράτεια του Λιβάνου».
Επίσης υπενθυμίζεται ότι σήμερα στη διάρκεια μνημόσυνου για τον φόνο του Kασίμ Σουλεϊμανί, ηγετικού στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης, σημειώθηκαν δύο εκρήξεις και σκοτώθηκαν 104 παριστάμενοι στην εκδήλωση. Τα ιρανικά μέσα είχαν πει ότι το drone που σκότωσε τον Σουλεϊμανί ήταν αμερικανικό. Για την σημερινή επίθεση δεν είναι σαφές ποιος έβαλε βόμβες σε δύο βαλίτσες που εξερράγησαν με τηλεχειριστήριο ή πάντως εξ αποστάσεως, και που σύμφωνα με το AlJazeera είχαν τοποθετηθεί σε απόσταση 700 μέτρων από τον τάφο του Σουλεϊμανί η μία και στο ένα χιλιόμετρο η άλλη.