Ποιες ελληνικές περιοχές έχουν τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία

Ποιες ελληνικές περιοχές έχουν τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία

Σε τρεις περιφέρερειες της Ελλάδας, σύμφωνα με την Eurostat, σημειώνονται περισσότερα θανατηφόρα τροχαία σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας

Τρεις ελληνικές περιφέρειες παρουσιάζουν τον υψηλότερο αριθμό σε θανατηφόρα τροχαία σε σύγκριση με άλλες και αυτές είναι, συγκεκριμένα, .σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Στερεά Ελλάδα, το Βόρειο Αιγαίο και η Πελοπόννησος. Πανευρωπαϊκά η Ελλάδα δεν έχει και την καλύτερη κατάταξη, αν και “πρωτεύουν” η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Λεττονία στη συγκεκριμένη έκθεση. Τα στοιχεία που έδωσε η Eurostat σήμερα πάντως, αναφέρονται στο 2021, όπου σημειωτέον υπήρχαν ειδικά στην Ελλάδα πολλοί περιορισμοί στις μετακινήσεις για τον κορονοϊό, ενώ σε άλλες χώρες η κατάσταση ήταν πιο χαλαρή.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το 2021 σημειώθηκαν 19.917 θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα στους δρόμους της ΕΕ, που αναλογούν σε 45 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η περιφέρεια στην ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία δυστυχήματα ήταν το Severozapaden στη βορειοδυτική Βουλγαρία, με 133 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων. Συνολικά, υπήρχαν 20 περιφέρειες της ΕΕ με τουλάχιστον 80 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκων. Αυτές οι περιοχές βρίσκονταν κυρίως στη Ρουμανία (έξι περιφέρειες), στη Βουλγαρία (τρεις περιφέρειες) και στην Ελλάδα (επίσης τρεις περιφέρειες).

Στην Ελλάδα καταγράφηκαν στην Πελοπόννησο 109 θάνατοι ανά εκατομμύριο, στο Βόρειο Αιγαίο 103 θάνατοι και στην Στερεά Ελλάδα, 89. Πολλά θανατηφόρα καταγράφηκαν το 2021 και στην Κροατία, Πολωνία και Πορτογαλία, με δύο περιφέρειες η καθεμία να υπερβαίνουν τους 80 θανάτους ανά εκατομμύριο. Μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων καταγράφηκαν σε αγροτικές περιοχές, ενώ οι αστικές περιοχές και οι πρωτεύουσες έτειναν να αναφέρουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά.

Τα χαμηλότερα ποσοστά θανατηφόρων τροχαίων καταγράφηκαν σε αστικές περιοχές, όπως στις Βρυξέλλες με 7 θανάτους από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων, στη Βιέννη (8 θανατηφόρα) και στην Στοκχόλμη και στη Βρέμη, όπου καταγράφηκαν 9 θάνατοι ανά εκατομμύριο σε κάθε μία. Πάντως ο μέσος όρος της Ελλάδας είναι 58 νεκροί από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων, ίδιος περίπου με της Λιθουανίας (53), της Ουγγαρίας (56), της Πολωνίας (59), της Σλοβενίας (54) και  της Πορτογαλίας (54). Η Κύπρος το 2021 κατέγραψε 50 θανάτους ανά εκατομμύριο. Η Γερμανία και η Ολλανδία είχαν 32 και 29 νεκρούς από τροχαία ανά εκατομμύριο, η Ισπανία 32, η Σουηδία 20, και η Ιρλανδία 27. Τους λιγότερους θανάτους κατέγραψε η Μάλτα και η Νορβηγία –15 και 12 θάνατοι αντίστοιχα ανά εκατομμύριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Eurostat

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι