Τσαβούσογλου: Οι τοποθετήσεις της πενταμερούς για Λιβύη ήταν εναντίον της Τουρκίας

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Εναντίον της Τουρκίας ήταν οι τοποθετήσεις της πενταμερούς μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Αιγύπτου και ΗΑΕ στο θέμα της Λιβύης δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Υποστήριξε ότι τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος και κάποιες χώρες προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Για τον στρατάρχη Χαφτάρ είπε ότι αυτά που έκανε ο Άσσαντ στη Συρία τώρα τα κάνει ο Χαφτάρ στη Λιβύη.

«Πριν από δύο μέρες, η Γαλλία, η Αίγυπτος, ο “ε/κ τομέας” και η Ελλάδα είχαν συνάντηση. Μάλιστα συμπεριέλαβαν και το Άμπου Ντάμπι. Και κοιτάξτε τις δηλώσεις τους εκεί σε σχέση με την Λιβύη. Είναι εναντίον της Τουρκίας», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι Ακίτ, προσθέτοντας πως «άλλωστε η στήριξη της Γαλλίας στον Χαφτάρ δεν είναι μυστικό».

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος όσο και ο ίδιος θέτουν το θέμα σε όλες τις διεθνείς διασκέψεις.

«Εδώ ιδιαίτερα το Άμπου Ντάμπι, η Αίγυπτος και η Γαλλία προσφέρουν τη μεγαλύτερη στήριξη στο Χαφτάρ. Γνωρίζετε ότι η Ρωσία εκεί έχει μια εταιρεία, την Wagner. Όταν η Τρίπολη είχε περικυκλωθεί η Wagner ήταν στην πρώτη θέση, στη συνέχεια, ενώ κρατούσε ακόμη τη θέση της εκεί, υποχώρησε λίγο. Αυτό το είπε και ο Πούτιν και το επιβεβαιώνουν και οι δικές μας πηγές. Αλλά ακόμη είναι στη Λιβύη. Ασφαλώς η κάθε χώρα έχει τα συμφέροντά της, όλοι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Η κυβέρνηση του Αμπου Ντάμπι, η Αίγυπτος και κάποιες χώρες προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Ιδού το Άμπου Ντάμπι προσπαθεί να διαμελίσει την Υεμένη», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ με τη στήριξη αυτών των χωρών πολιόρκησε την Τρίπολη και ταυτόχρονα κατέλαβε και τις παράκτιες περιοχές μεταξύ Τυνησίας και Τρίπολης. «Κι επειδή πλησίασε πολύ κοντά στην Τρίπολη άρχισε να χτυπά την πόλη, να χτυπά πολίτες, να επιτίθεται σε νοσοκομεία. Δηλαδή αυτά που έκανε ο Άσσαντ, τα κάνει ο Χαφτάρ. Παρά τις δηλώσεις για κατάπαυση του πυρός συνέχισε τις επιθέσεις», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Επομένως ο Σαράζ αντεπιτέθηκε και πήρε όλες τις παράκτιες περιοχές μεταξύ Τυνησίας και Τρίπολης, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Εμείς πιστεύουμε στην πολιτική λύση. Εάν εμείς δεν διασφαλίζαμε την ισορροπία εδώ, αυτός ο πόλεμος θα εισχωρούσε στην Τρίπολη και θα διαρκούσε για τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια», είπε τέλος.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι