Βαριές ποινές φυλάκισης σε 5 Τούρκους δημοσιογράφους

Βαριές ποινές φυλάκισης σε 5 Τούρκους δημοσιογράφους

Στη φυλακή οδηγήθηκαν πέντε (5) Τούρκοι δημοσιογράφοι καθώς τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την έφεσή τους για καταδικαστική απόφαση που αφορούσε τον τρόπο που κάλυψαν τον θάνατο Τούρκων πρακτόρων στη Λιβύη το 2020. Οι δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν με την κατηγορία ότι έφεραν στο φως έγγραφα και στοιχεία για τη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Τρεις δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες, ενώ οι άλλοι δύο δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών ετών και 9 μηνών
Οι κατηγορίες αφορούν ρεπορτάζ που έκαναν έπειτα από τη δήλωση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Φεβρουάριο του 2020 ότι η Τουρκία «είχε αρκετούς μάρτυρες στη Λιβύη».

Πριν από τη δίκη τους είχαν παραμείνει προφυλακισμένοι για διάστημα έως και έξι μηνών.
Η τουρκική κυβέρνηση παρείχε στρατιωτική βοήθεια και στρατιωτική εκπαίδευση στις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης Εθνική Συμφωνίας στην Τρίπολη και οι δυνάμεις της συμμετείχαν στις μάχες που διεξήχθησαν στη διάρκεια της πολιορκίας της Τρίπολης από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.

Αρνήθηκαν το κατηγορητήριο

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν το κατηγορητήριο, υποστηρίζοντας ότι έκαναν μόνο τη δουλειά τους και έκαναν έφεση στην απόφαση, η οποία απορρίφθηκε.
Ο Μουράτ Αγκιρέλ, της εφημερίδας «Yeni Cag», ήταν ο πρώτος που αποκάλυψε τα ονόματα και τις φωτογραφίες των πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών που σκοτώθηκαν στη Λιβύη, ενώ έκανε σχόλια σχετικά με αυτά που είχε δηλώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Τζελάλ Ουλγκέλ, οι δημοσιογράφοι φυλακίζονται μόνο και μόνο επειδή έκαναν τη δουλειά τους και χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «προσβολή για ολόκληρη την κοινωνία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι